Slovenija
114 ogledov

Garal brez delovnih pravic

“V zadnjih dveh letih ni bilo niti enega dneva, da ne bi objavil članka. Bil sem Žurnal24 main
Odpoved zaposlitve. Vojko Rotar toži portal Primorska.info, Verdnikova čaka razsodbo.

“Ni možnosti, da sodišče tega ne prizna, saj sem delal tudi do 18 ur na dan,” je dejal Vojko Rotar, nekdanji glavni in odgovorni urednik spletnega portala Primorska.info. S tega mesta je bil aprila razrešen, ker je v Žurnalu24 opozoril na nesmotrno porabo javnih sredstev pri projektu Fokus.

Na avtorski pogodbi
Rotar, ki je za omenjeni portal skoraj dve leti delal prek avtorske pogodbe, meni, da je njegovo delo imelo vse elemente rednega delovnega razmerja. Zato je prek odvetniške družbe Matoz v petek na koprsko delovno sodišče vložil tožbo proti portalu.

Brez prispevkov, nadur ...
“Pričakujem, da bo sodišče takoj ugodilo tožbenemu zahtevku in da ga bo zaradi nezakonite odpovedi portal Primorska.info pozval nazaj na delovno mesto. Prav tako pričakujem, da mu bo izplačala razliko v plači, prispevke iz naslova rednega delovnega razmerja in nadure,” je dejal odvetnik Franci Matoz.

“Težko komentiram, ker tožbe še nismo prejeli,” je bil nad tožbo presenečen Sebastjan Kokl, direktor in polovični lastnik portala.

Kokl na zagovor
Fokus. Na ministrstvu za kulturo so povedali, da bodo prihodnji teden z vodstvom portala Primorska.info pregledali dopolnjeno dokumentacijo v zvezi s projektom Fokus, za katerega je portal prejel 18 tisoč evrov. Dokumentacijo so morali dopolniti zaradi naših opozoril o sumu nenamenske porabe javnih sredstev.

Verdnikova na višjem
Po treh letih pa se razpletu približuje sodni spor med Barbaro Verdnik in Primorskimi novicami. Verdnikova, ki je bila direktorica časopisne hiše, je vložila tožbo zaradi domnevno nezakonite odpovedi o zaposlitvi. V sredo je na višjem delovnem sodišču v Ljubljani potekala druga obravnava. “Primorske novice, ki jih zastopa odvetniška pisarna Matoz, so se na drugo razsodbo prvostopenjskega sodišča, da je bila odpoved nezakonita, pritožile in zadeva je spet romala na višje sodišče,” je povedala Verdnikova, ki razsodbo pričakuje kmalu.

Verdnikova je dekala, da je bila odpoved pogodbe uperjena proti njej in ne delovnemu mestu, kar je v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih. Sama se je namreč, kot je razložila, uprla lastniški politično-gospodarski navezi, ki je od nje zahtevala zamenjavo odgovornega urednika dnevnika. Ker tega ni storila, je nadzorni svet zamenjal njo. Verdnikova je na Primorskih novicah sicer dobila tri odpovedi pogodbe o zaposlitvi, dve sta bili nezakoniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.