Slovenija
6 ogledov

Garaže nič ceneje

Župan je napovedal, da bodo morali stanovalci kupiti parkirne prostore ali pa pa Žurnal24 main
Župan je Šiškarjem obljubil parkirne prostore po 10.000 evrov; v A1 pravijo, da jih bodo prodajali po tržnih cenah. Te so precej višje.
''Z občino posebnega dogovora glede odkupa parkirnih prostorov nismo sklenili, zato bo prodaja za stanovalce in zainteresirane poslovne subjekte potekala po tržnih cenah,'' je povedala Anda Arko, tiskovna predstavnica investitorja, podjetja A1.

Ta bo v Šiški gradil prvo garažno hišo v stanovanjski soseski, ki jih za rešitev parkiranih težav stanovalcev sosesk načrtuje MOL. Arkova pravi, da bodo cene oblikovali na podlagi tržnih razmer v času dokončanja objekta.

 

Rezultati anket

Garažne hiše. Zadostno zanimanje za gradnjo garaž je bilo v ČS Posavje, Bežigrad, Jarše, Šiška, kjer so bile ankete poimenske, pa tudi v ČS Moste in Golovec. Za nakup parkirnega prostora se skupaj zanima 1.985 stanovalcev.

Župan obljubljal ceneje
Župan Zoran Janković je nazadnje prav za parkirne prostore v tej garažni hiši dejal, da se bodo prodajali po netržni oziroma dogovorjeni ceni deset tisočevrov za eno mesto in da so se za tako ceno že dogovorili. Parkirni prostori na strehi objekta pa naj bi bili po navedbah Vojka Grünfelda, direktorja mestne službe za lokalno samoupravo, še cenejši in naj bi stali sedem tisočevrov.

Tržne cene so sicer precej višje. V tem trenutku bi lahko parkirni prostor v garažni hiši Celovških dvorov kupili za dobrih 14 tisočevrov.

Stanovalcem sosesk, ki bi parkirne prostore kupili, bi Mestna občina Ljubljana (MOL) ponudila tudi možnost dolgoročnega bančnega posojila. Dogovor med MOL in A1 o ceni in pogojih za nakup parkirnih prostorov za okoliške stanovalce pa je po trditvah Grünfelda v pripravi. “Iz dozdajšnjih podatkov, ki smo jih dobili od investitorja, je razvidno, da bodo pogoji v okviru pričakovanj oziroma podatkov, ki smo jih posredovali stanovalcem preko anket,” je zatrdil.

Na svoji zemlji
Garažno hišo bo A1 gradil na svojem zemljišču med zahodno ljubljansko obvoznico, Celovško cesto, Kavadarsko in ulico Ob žici. Gradnjo bodo začeli predvidoma konec okrobra, pravijo na MOL. V garažni hiši načrtujejo okoli 400 parkirnih prostorov v treh kleteh, pritličju in treh etažah, ob njih pa bodo v objektu tudi poslovni prostori, ki jih bo A1 tržil. Garažna hiša naj bi bila zgrajena konec poletja naslednje leto.

Predsednik četrtne skupnosti (ČS) Šiška Igor Bambič je dejal, da za načrte ve, a da dvomi, da se bo gradnja že začela. Odziva med stanovalci je bilo malo, ne verjame pa niti, da bo cena res tako ugodna, kot obljublja župan. Ta je pred kratkim dejal, da se je za parkirne prostore na tej lokaciji zanimalo le 130 stanovalcev.

To bi naj bila prva v vrsti garažnih hiš, s katerimi želi MOL urediti parkiranje v stanovanjskih soseskah. Skupaj z desetimi ČS so izvedli 17 anket, v katerih so stanovalce spraševali po interesu za nakup parkirnega prostora. Reševanja parkiranja naj bi se lotili s projekti, kot je ta, ki ga pripravlja A1, in z gradnjo podzemnih garaž v obliki javno-zasebnega partnerstva na javnih površinah v lasti MOL.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.