Slovenija
41 ogledov

Garderoba kar stranišče

garderoba šola Ptuj Nino Verdnik
Šolska sramota. Osnovna šola za otroke s posebnimi potrebami razpada. Selitev šele čez dve leti.

“Že ko smo se leta 2006 začeli pogovarjati o selitvi v novo šolo, je bilo stanje v tej stavbi porazno. Po šestih letih je le še slabše,” nam je ob dotrajanih oknih, odpadajočem ometu, polomljenih lučeh in nekaterem dotrajanem pohištvu iz leta 1979 razlagala Borislava Munda, pomočnica ravnateljice na Osnovni šoli (OŠ) dr. Ljudevita Pivka s Ptuja.

Prav posebna OŠ, kjer se izvaja vzgojno-izobraževalni proces za otroke z motnjami v duševnem razvoju, je v zelo slabem stanju. Nekateri starši in učitelji so se odločili, da zaradi ne več varne stavbe (dotrajana električna napeljava in vprašljiva statika) opozorijo, v kako slabih razmerah se izobražujejo njihovi otroci. “Garderobo, v kateri se otroci oblečejo pred telovadbo, imamo samo eno. Tako se ali dečki ali deklice – odvisno od tega, katerih je tisti dan manj – preoblačijo kar na stranišču,” nam je pokazala Mundova.

Do leta 2013 v novi stavbi

Tej OŠ se sicer že od leta 2006 obljubljajo novi prostori. Novogradnja naj bi stala ob Dijaškem domu Ptuj. Ivan Vidovič, vodja oddelka za negospodarske dejavnosti Mestne občine Ptuj, je pojasnil, da že imajo pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje. Dela bi se lahko začela konec tega koledarskega leta, otroci pa bi se lahko v nove prostore selili konec prihodnjega leta. “Upamo, da bo to tokrat res držalo,” je zavzdihnila Mundova in dodala, da morajo v poraznih razmerah do takrat tudi zdržati.

pleskanje šola Ptuj | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

 

Rešuje jih dobrodelnost

Slabo stanje stavbe je tudi nekatere posameznike in podjetja sicer spodbudilo, da so se odločili pomagati s pridnimi rokami. “Skupaj s podjetjem Tehbo smo poprijeli za delo, ko smo videli, v kako slabem stanju je šola. Brezplačno smo prepleskali 1.600 kvadratnih metrov,” je za Žurnal dejal Branko Goričan, lastnik slikopleskarstva. Preostalo polovico pleskanja prostorov je šola plačala po konkurenčni ceni, vendar so kljub temu zelo hvaležni, ker so jim priskočili na pomoč. Razveselili pa so se tudi nove previjalne mize, ki jim jo bodo kupili mladi iz Lions kluba Ptuj. “Podjetje Herbalife pa nam je obljubilo, da nam bodo telovadnico opremili z najrazličnejšimi pripomočki,” je povedala Mundova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.