Slovenija
17 ogledov

Gasilci bodo sprožili kolektivni spor

gasilci Jerca Božič Kranjec
Sindikati z vlado usklajujejo še zadnje dogovore, ki so bili podpisani v sporazumu pred nekaj dnevi. Do petka morajo dogovor podpisati, če ne sledi naknadni zakonodajni referendum.

"Spet se pogajamo glede aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in pogodbi za dejavnost. Podpisujemo anekse. Danes je imela vlada neke predloge, ki jih nismo želeli upoštevali, vendar smo se kasneje dogovorili," nam je povedal predsednik Sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek.

Da se usklajevanja z vlado nadaljujejo, nam je potrdil tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) in predsednik koordinacije stavkovnih odborov sindikatov v javnem sektorju Branimir Štrukelj. "Prenašamo besedilo iz zakona oziroma odpravo tretje in četrte četrtine ter zniževanja potnih stroškov v ustrezne kolektivne pogodbe, tako da s tem manevrom ohranjamo žive kolektivne pogodbe na ključnih točkah, ki se jih da potencialno v vsakem trenutku na novo odpreti. Vse skupaj moramo podpisati do petka. Zaenkrat kaže, da je vlada zelo zainteresirana, da se to uredi. Če nam ne bo uspelo, bo sledil naknadni zakonodajni referendum. To je namreč del dogovora, ki mora biti spoštovan, nato sledijo pogajanja o socialnem sporazumu."


Gasilci bodo sprožili kolektivni spor

Bo pa Sindikat poklicnih gasilcev sprožil kolektivni spor. Pridružili se bodo policiji in vojski, ki je spor že sprožila. "Regres je denarna pravica in ne zastara pet let. Vlada se je 22. decembra obvezala, da se z interventnim zakonom ne bo spustila v transferje regresa, a je, kot kaže, požrla besedo. 155. člen v Ustavi RS namreč ne dopušča posega v pravico regresa. Izgleda, da so naši gospodje malce zmedeni."

Gasilce podpira tudi Štrukelj. "Regres ni predmet dogovora, zato je, kar se mene tiče, absolutno odprt, da se na sodišču dokaže, da je že pripadel takšen, kot je bil dogovorjen pred tem, ko ga je vlada v zakonu znižala."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.