Slovenija
101 ogledov

Gasilci brez počitka, vlada želi pogovor o odpuščanju

Posledice poplav Nino Verdnik
Tako poklicni kot prostovoljni gasilci se že nekaj dni borijo z naravo. Zdaj pa so od vlade dobili vabilo na sestanek, na katerem bodo govorili o zmanjšanju sredstev in klestenju števila zaposlenih.

"Po celi noči dela zjutraj dobiš tako vabilo. Ko bi se ti vsaj kdo zahvalil, pa v zahvalo dobiš tako vabilo na pogovor o znižanju plač in zmanjšanju kadra," situacijo opisuje predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek: "Zdaj smo se tri dni borili, oni pa že spet sanjajo o znižanju, to je absurd."

Na sestanku na vladi jim bodo po njegovih besedah predstavili napoved maroekonomskih kazalcev za leti 2013 in 2014. Beseda bo tekla tudi o možnem znižanju plač ter znižanju zaposlenih v javnem sektorju ter kadrovski načrt.

"Ne da se opisati, kako je bilo"

"Gasilci v Sloveniji smo že vseskozi na udaru, niti ena stvar ne gre mimo nas. Včeraj smo uničili ogromno opreme, na koncu je bilo tako, da smo bili že mi ogroženi in smo reševali sami sebe. Kljub temu smo uspeli rešiti 13 ljudi, pomagal nam je tudi policijski helikopter, ampak bilo je pa kot vojno stanje," pravi Ogrizek.

Polne roke dela so imeli praktično vsi gasilci, tako poklicni kot prostovoljni, po državi. Že z zdajšnjimi kadrovskimi zmogljivostmi v krajih, kjer je bila povodenj največja, komaj zmogli: "Ne moremo popuščati pri kadrovskih zadevah."

Sodni dan prišel ponoči

"Bilo je kot sodni dan. V 33 letih kot poklicni gasilec kaj takega še nisem doživel. Med 23. in 1. ur je zalivalo industrijsko cono v Melju. Reševali smo, na koncu pa smo ugotovili, da več kot smo črpali, več je bilo vode. Kanalizacija ni več požirala. Med 4. do jutranjih ur je bilo najbolj kritično v Dupleku, Malečniku, proti Ptuju in Mariboru," nočne razmere na štajerskem koncu opisuje Ogrizek. 

In nadaljuje: "Vode je bilo po nekod po štiri, pet metrov. Hiše je zalivalo od spodaj in od zgoraj, vmes so bili naftni derivati. Voda sicer upada, okoli 200 do 500 objektov je ogroženih, zima pa prihaja. Omare in sedežne garniture so plavale po vodi."


V poplavah je škoda nastala na nekaj tisoč objektih. Škode je po prvih ocenah za več kot 20 milijonov evrov. Več o tem na tej povezavi.

Komentarjev 11
  • Maja Mijović 14:05 07.november 2012.

    Najprej se odpovejte svojim plačam in vsem dodatkom ki jih prejemate za svoje sedenje in razmišljanje kako uničiti državo pa dajte vzgled vsem državljanom in DOKAŽITE da želite rešiti trenutno krizo v Sloveniji do katere ste VI pripeljali pošten,delaven narod ...prikaži več Slovenije potem se bomo tudi mi potrudili odpovedati še mogočemu zadnjemu prihranjenemu evru! Do takrat pa pustite ljudi naj delajo svoj posel v katerem uživajo in jim ne vzamite še zadnjih vzdihljajev in motivacije ki jo še imajo da bi sploh še lahko rešili državo vsaj pred naravnimi katastrofami če jo že vi unčujete drugače

  • ateist14 11:14 07.november 2012.

    Mene pa za nima keteri je bil tako brihten in na ta komentar dal minus

  • zdrej 09:39 07.november 2012.

    Postavite jim naslednji pogoj: Naj pokažejo plačilne liste. Potem pa svoje prihodke (plačo, bonuse) naj zmanjšajo vsaj na polovico. in to naj bo tako vsaj 6 mesecev. Potem pa naj pridejo s temi predlogi.