Slovenija
284 ogledov

Gasilci grozijo z nadaljevanjem stavke

Novice: gasilec požar Profimedia
Poklicni gasilci zahtevajo resen pristop s strani vlade, sicer lahko sledi daljša stavka.

Poklicni gasilci so danes začeli dvodnevno opozorilno stavko. Kot je za STA povedal generalni sekretar sindikata David Švarc, so se stavki pridružile vse gasilske poklicne enote, ki delujejo kot javni zavodi. Stavkovni odbor je tudi že sprejel sklep z zahtevo, naj vlada resno pristopi k pogajanjem, sicer lahko pride do daljše stavke.

V času stavke po besedah generalnega sekretarja Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Švarca režim dela poteka tako, kot sicer poteka ob nedeljah, kar pomeni, da gasilci ne opravljajo nobenih nenujnih stvari, "razen v primeru intervencij pri naravnih nesrečah, torej požarih". Vseeno prebivalci po njegovih besedah stavke ne bodo občutili, saj je njihov namen poudariti predvsem razloge za stavko, in ne njen potek.

Pogajanja na mrtvi točki

Pogajanja z obrambnim ministrstvom so po Švarčevih besedah zastala in tudi trenutno ne potekajo. Nadaljevali naj bi jih prihodnji teden. Še pred tem v sindikatu pričakujejo, da bo vladna pogajalska skupina za pogajanja pridobila poln mandat. "Njihovi izgovori, da za pogajanja nimajo soglasja vlade, so za nas nesprejemljivi in kažejo na nesprejemljiv odnos do poklicnih gasilcev," je dejal. Kljub temu, da vladna pogajalska skupina trdi, da se je pripravljena pogovarjati, v sindikatu opozarjajo, da to ni enako kot pogajanje: "V zadnjem mesecu smo se veliko pogovarjali, a bore malo izpogajali."

Gasilci. Slika je simbolična. Slovenija Gasilcem prekipelo: začenjajo dvodnevno stavko

Na obrambnem ministrstvu menijo, da stavka ni utemeljena, saj da pogajanja še potekajo. Državni sekretar Janez Žakelj ocenjuje, da so pogajanja tekla korektno in da se zadeve rešujejo.

Švarc medtem pričakuje, da bosta vlada in resorno ministrstvo izpolnila njihove zahteve, kot so se že dogovorili. Med drugim zahtevajo ureditev položajnega dodatka vodjem gasilske skupine, vodjem gasilske izmene in vodjem oddelka ter sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva. V kolikor vlada ne bo resno pristopila k pogajanjem in uresničevanju zahtev, bo stavkovni odbor po besedah Švarca odločal o nadaljnjih aktivnostih, med drugim je "možna tudi napoved daljše stavke, vključno s protestnimi shodi".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:35 30.junij 2021.

    Gasilci in reševalci pridejo vedno prvi na pomoč ! Podprimo jih !