Slovenija
28 ogledov

Gasilci svarijo

Ogrevalna sezona je čas, ko se poveča število požarov v domovih.

“Požari so v mestu lahko zelo nevarni, saj se ogenj v starem strnjenem naselju z zgradbami, ki imajo lesene pode, hitro razširi. In zdaj je tu čas, ko brez ognja ali žarenja ne gre. Z večjim mrazom bomo še bolj zagrevali grelna telesa, dimne tuljave in obremenjevali električne vodnike, kar vse predstavlja nevarnost za požar,” opozarja poveljnik piranske prostovoljne gasilske brigade Peter Ventin.

Dimniki. V času krize še zlasti na podeželju marsikdo spet pomisli na klasično peč na drva, saj si jih lahko pripravi sam. Pozor, stare peči in dimniki so zaradi večletne neuporabe nevzdrževani in morda dotrajani, zaradi česar se rada vname strešna konstrukcija. Prej pokličite dimnikarja, ki bo pravočasno odkril pretečo nevarnost.

Gorečega olja ne gasimo z vodo
“V Piranu vsake toliko let zagori v kaki hiši in najnevarneje je, če je to ponoči, ko na ulicah ni ljudi in se po navadi požar opazi pozno. Potem imamo še težave z dostopom do njega, ogenj se razširi in gašenje traja dlje,” pravi Ventin, ki opozarja na to, da precej piranskih gospodinjstev uporablja za kuhanje plin v jeklenkah in da zelo rado zagori, ko se vname olje na štedilniku. Svetuje, naj v takih primerih najprej zapremo jeklenko s plinom in nato zmočimo brisačo ali kako krpo ter z njo pokrijemo ogenj. Pustimo tako čim dlje, saj lahko olje vnovič zagori, če ga odkrijemo. Ne polivajmo z vodo!

Sicer pa poveljnik piranskih gasilcev ugotavlja: “Po piranskih hišah in domovih je vse premalo gasilnih aparatov. Njihov nakup se lahko hitro obrestuje.”

Kratek stik, ogorki ...
Samo prejšnji mesec je v Kopru zaradi kratkega stika na električni napeljavi zagorelo v stanovanjski hiši na Ulici stare pošte in v stanovanju v starem delu mesta, v Babičih se je vnel grelnik vode, na Grintovcu pa je zagorelo v kuhinji, kjer so v koš za smeti izpraznili pepelnik, v katerem so bili še tleči ogorki cigaret. Zagorelo je celo v hotelskem kompleksu Bernardin, kjer sta turistki v sobi dali vreti vodo in na to pozabili ter odšli na večerjo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.