Slovenija
14 ogledov

Gasilci začeli postopke za stavko

Brest Anže Petkovšek
Slovenski poklicni gasilci na nogah; začeli so s postopki, ki so potrebni za stavko. Razočarani nad vlado in Stranko Mira Cerarja.

Seja sindikata poklicnih gasilcev Slovenije. Na njej je bilo danes prisotnih 13 od 15-tih članov, ki so se soglasno odločili, da začnejo s postopki, potrebnimi za stavko. "Če vlada jutri ne bo podala konstruktivnih predlogov in tudi odgovorila na naše predloge glede varčevanja, se z njo ne mislimo več nič pogovarjati," je jasen Aleksander Ogrizek, član omenjenega sindikata. Razburjeno dodaja, da očitno ta vlada res ne ve, kje so vrednote in kje je poštenje. 

"Gasilci smo ogorčeni. Zadnja pogajanja z vlado, ki se jih je udeležil tudi minister Mramor, so bila popolnoma nekonstruktivna. Sindikati ugotavljamo, da minister Koprivnikar očitno niti nima mandata, če pride potem finančni minister in pravi, vzeli vam bomo dodatnih 7 odstotkov in vse dodatke. Vprašam vas, je to konstruktivno?" odgovori na vladna zagotovila, da so ves čas pogajanj konstruktivni.

Sindikalist poklicnih gasilcev poudarja, da je država na plečih javnega sektorja od tako imenovanih Virantovih ukrepov naprej prihranila 313 milijonov evrov in da bi zdaj - spet na račun javnega sektorja - rada prihranila še 127 milijonv. "Ja kam so dali pa tisti denar? Ne bomo dali več. Res ne. Pika!"

Predlogi in vprašanja

Ogrizek pravi, da so sindikati poklicnih gasilcev vlado jasno (tudi pisno) vprašali, kaj bo naredila s slabo banko, kaj bo naredila z javnimi naročili, kaj bo naredila na prihodkovni strani, kaj glede tajkunskih prevzemov. "En kup predlogov smo dali vladi, pa nismo dobili nobenega odgovora. Je to konstruktivno?" razočarano sprašuje sindikalist poklicnih gasilcev, ki jim gredo v nos tudi službena vozila. "Zakaj nima vsak uslužbnega svojega privatnega vozila, tako kot ga imam jaz in kot ga imate vi?"

Ogrizek poudari, da se bo s svojim vozilom jutri dopoldne najprej pripeljal na sestanek sindikalistov, s katerimi se bo popoldne soočila vladna pogajalska stran. "Resnično upam, da bodo njihovi predlogi tokrat res konstruktivni," pravi gasilec in dodaja še osebno razočaranje glede Stranke Mira Cerarja. "Pred volitvami so govorili o poštenju in vrednotah. Kje so danes te obljube?" se sprašuje in pristavi še vprašanje, ali so si nemara na vladi kaj znižali plače. "Bom kar odgovoril. Niso! Mramor je hotel še celo dodatne strokovnjake zaposlit. Kaj pa mi gasilci? A mi pa nismo strokovnjaki? Mi smo pa kar smeti? Dovolj, vam pravim!" je ogorčen sindikalni predstavnik poklicnih gasilcev.

Pogajanja sindikati javnega sektorja z vlado se nadaljujejo jutri popoldne.

Komentarjev 1
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:09 27.november 2014.

    ne dajte se,že tako svoja življenja rizkirate zdaj naj pa še plačo zmanjšajo,ne tako ne sme država delati.sami sebi bodo morali zmanjšat plačo,kar zelo dobro vedo ampak se bo to res z muko in muko zgodilo