Slovenija
59 ogledov

Gasilska razlastitev

(Foto: Veronika Rupnik) Žurnal24 main
Zemljišče. Občina razmišlja o razlastitvi. Zastopnik lastnic napoveduje pritožbe.

Občina bi morala po prvotnih načrtih ta mesec začeti graditi novi gasilsko-reševalni center, a se je zapletlo z zemljišči. Andrej Švent v imenu žene in svakinje, ki sta lastnici 3.500 kvadratnih metrov velikega zemljišča (občina bi jih sprva potrebovala 156), trdi, da so bili pripravljeni na sporazumno rešitev, a da je občina odstopila od pogovorov in predlagala sklep o predlogu za razlastitev, ki ga je občinski svet tudi sprejel.

Naložbe nikakor nismo želeli ovirati, saj je bil ženin praded ustanovitelj gasilskega doma.
Andrej Švent

Marko Baša, načelnik postojnske upravne enote, nam je včeraj povedal, da o uvedbi postopka razlastitve, ki je sicer dolgotrajen, še niso odločili. Švent, ki razlastitvi nasprotuje, napoveduje pritožbe.

Brez neodvisne cenitve
Na občini pravijo, da so se za tak ukrep odločili, ker sta lastnici za zemljišča zahtevali preveč in ker ustrezne zamenjave niso bile mogoče. Lastnici, ki se z delnim odkupom nista strinjali, sta občini predlagali zamenjavo ali odkup celotne parcele. V občinski ponudbi za odkup je bilo zazidljivo zemljišče ocenjeno na 40 evrov in kmetijsko na sedem, v cenitvi, ki sta jo naročili sami, pa na 95 oziroma 47 evrov za kvadratni meter.

35 evrov za kvadratni meter je občina plačala 14 lastnikom za skupno 7.600 kvadratnih metrov za bodoči gasilski center.

Občinsko ponudbo sta zavrnili, odgovora občine pa nista prejeli. “Izvedeli smo za predlog za razlastitev, kar smo vzeli kot enostransko prekinitev pogajanj,” je razložil Švent in dodal, da jim je župan obljubil umik predloga za razlastitev s seje in nadaljevanje pogovorov, a se to ni zgodilo.

Po Šventovih besedah so sami predlagali tretjo, neodvisno cenitev, odprte pa pustili tudi druge možne rešitve, a jim zdaj grozi podoben udarec, kakršen je bil že v totalitarnem sistemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.