Slovenija
1 ogledov

Gaspari: Študentsko delo je napaka

Študentsko delo (na fotografiji praznično razvrščanje pisem na pošti) je po mnen Žurnal24 main
Bo vlada ukinila študentsko delo? Minister Gaspari se sprašuje, ali je korektno od delodajalcev, delojemalcev in sindikatov, da mirno prenašajo študentsko delo.

Sistem študentskega dela čakajo ali korenite spremembe ali ukinitev. Vlada bo očitno že s proračunom za leti 2010/2011 sistem spremenila. To je po proračunski seji vlade pojasnil tudi minister za razvoj Mitja Gaspari, ki je študentsko delo označil za napako na trgu dela.

Na vprašanje Žurnala24, ali nov proračun že predvideva spremembe na področju študentskega dela, je Gaspari odgovoril: "Glede študentskega dela vam prepuščam v razmislek, ali je korektno od delodajalcev, delojemalcev in sindikatov, da mirno gledajo to, da je študentsko delo v bistvu mezdno delo."

 

Šolnin (še) ne bo?

Minister Mitja Gaspari zatrjuje, da ostajamo pri principu brezplačnega šolanja, kot smo ga vajeni.
"Brezplačno šolanje pa še ne pomeni šolanje na dolgi rok. Pomeni, da se študiranje konča v času, ki ga program predvideva, ne pa leto, dve, tri, štiri, pet več."
Po njegovih besedah naj država vztraja pri tem, da plačuje redni študij tako kot zahteva zakonodaja. "Zakonodaja pa ne zahteva prekomernega študiranja."

Izpodrivanje mladih
Po njegovih besedah študentsko delo ne omogoča nobene socialne varnosti in je v bistvu na neki način napaka na trgu dela, ki dela neupravičeno diferenciacijo med različno zaposlenimi na tem trgu.

"Zaradi tega bodo imeli mladi težave pridobiti pogoje za upokojitev, ko bodo starejši. Po drugi strani pa zaradi umetno podcenjenih stroškov izrivajo mlade generacije, ki prihajajo. Gre za z več razlogov neprimeren način stimuliranja zaposlitve," trdi Gaspari.

To je delo na črno

Minister Gaspari pojasnjuje, da je osnovna stimulacija, ki jo morajo študentje od države dobiti, dostop do javne šole brez dodatnih stroškov in ustrezna politika štipendij, "ne pa spodbujanje dela na črno".

Na vprašanje, ali pomeni to napoved ukinitve ali višje obdavčitve študentskega dela, pa se je izmaknil neposrednemu odgovoru z besedami: "Zdi se mi, da bi to morali odgovoriti socialni partnerji. Ali smatrajo, da je takšen trg dela, kot je ta trenutek in razlikuje posamezne udeležence na trgu dela in se ukvarja samo s problemom zaposlitve za določen čas, ne pa z ostalimi anomalijami na trgu, v redu, ali ne."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.