Slovenija
25 ogledov

Gaspari: trenutni položaj je resen

Letos bo treba privarčevati vsaj 400 milijonov evrov, pravi Gaspari. (Foto: Žurn Žurnal24 main
Trenutni položaj je resen in zahteva varčevanje tam, kjer je potrebno, je dejal minister za razvoj Mitja Gaspari. Letos bo treba privarčevati vsaj 400 milijonov evrov.

Gaspari je v odzivu na predlog mnenja o slovenskem programu stabilnosti za 2011–2014, ki ga je danes predstavila Evropska komisija, dejal, da če želi Slovenija izpolniti zaveze iz programa stabilnosti in strukturni javnofinančni primanjkljaj znižati pod tri odstotke BDP, bo že letos potrebnih vsaj 400 milijonov evrov prihrankov.

Poslanca SD Luka Juri in Matevž Frangež predlagata polnitev pokojninske vrzeli s sredstvi Slovenske vojske (SV).

Ta naj se odpove 150 milijonom evrov v proračunu, država pa naj se odpove nabavi srednje težke oborožitve ter vojski z 8500 možmi, sta zapisala v poslanski pobudi.

Osnovna ugotovitev v mnenju komisije je, da je program stabilnosti glede na pričakovana makroekonomska gibanja nekoliko preveč ambiciozno zastavljen v zadnjih dveh letih in nekoliko premalo v prvih dveh.

Zaveze v letih 2012, 2013 in 2014 so po mnenju Evropske komisije premalo podkrepljene z ukrepi.

Ob rebalansu za leto 2011 bo treba zato po mnenju ministra Gasparija jasno razmišljati o kratkoročnih in sistemskih ukrepih, ki bodo spremljali dvoletni proračun za 2012 in 2013.

Trenutni položaj je po mnenju Gasparija resen in zahteva varčevanje tam, kjer je potrebno.

Če obstaja mnenje, da so plače, pokojnine in socialni transferji doslej nosili večji del bremena, so zdaj po njegovih besedah na vrsti zaustavitev rasti zaposlovanja v javnem sektorju in njegovo postopno zmanjševanj ter kleščenje pogodbenih izdatkov proračunskih uporabnikov, kjer se bo moralo najti sorazmerno veliko prihrankov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.