Slovenija
13 ogledov

Gaspari zapušča Pahorja?

Letos bo treba privarčevati vsaj 400 milijonov evrov, pravi Gaspari. (Foto: Žurn Žurnal24 main
Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari naj bi zapuščal Pahorjevo vlado. Če mu bo le uspelo zasesti položaj podpredsednika Evropske centralne banke.

O odhodu Mitje Gasparija v Frankfurt, kjer naj bi zasedel mesto podpredsednika Evropske centralne banke (ECB) smo že poročali. Do odhoda bi utegnilo priti že čez tri mesece, saj Slovenija na evropskem parketu aktivno lobira za mesto podpredsednika ECB.

Ukinjanje resorjev
Če bo Gaspari dobil evropsko funkcijo, bo premier zmanjšal število vladnih resorjev in službo za razvoj in evropske zadeve razdelil. Razvoj bi posledično prešel pod gospodarsko ministrstvo, evropske zadeve pa pod ministrstvo za zunanje zadeve. Po nekaterih ugibanjih bi se tako okrepila moč in vpliv finančnega ministra Francija Križaniča in tudi gospodarske ministrice Darje Radić. 

Koalicijo zapušča tudi Erjavec?
Odločitev o tem, da naj bi Pahor resno razmišljal, da po odhodu Gjerkeša sploh ne bi predlagal novega ministra za lokalno samoupravo, naj bi bila sprejeta kmalu. Ukinitev ministrstva bi privedla do hudih političnih razpletov, o čemer smo na našem portalu že poročali.  "Če bo tako, DeSUS ne bo več član koalicije," je za časnik Delo dejal predsednik stranke Karl Erjavec.

Pahor po neuradnih informacijah v nobenem primeru za novo ministrico ne bo predlagal Nuše Trobec Bučan, a stranka DeSUS bo po besedah Erjavca pri njeni kandidaturi vztrajala.

Premier se bo s kandidatko sestal v ponedeljek. Če bo Pahor ukinil ministrstvo, bo DeSUS po napovedih Erjavca zapustil koalicijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.