Slovenija
30 ogledov

“Gastarbajterji v lastni državi”

Konstruktor Nino Verdnik
Gradbinci. Konstruktorjevi delavci zbirajo dokumentacijo za stečaj podjetja.

Maribor. “Počasi bomo postali že gastarbajterji v lastni državi. Gradbena podjetja v Mariboru in okolici umirajo kot po tekočem traku, posle pa prevzemajo tujci,” je krizo in množične stečaje v gradbeništvu opisal Gregor Cerar, sekretar sindikata ZSSS za Podravje in Koroško.

Stečaj bo predlagal sklad

Sindikati že nekaj mesecev zaman opozarjajo na model propadanja podjetij v gradbeništvu, ki v večini izkoriščajo delavce in jih pripeljejo do socialnega dna. Trenutno se v ospredje postavlja mariborski Konstruktor VGR, kjer 290 zaposlenih zaman čaka na plače že od maja. “Vodstvo zavlačuje in nas ima za norce. Nisem si mislil, da si bom po toliko letih dela želel edino še stečaja firme,” je razlagal obupan Konstruktorjev delavec.

Ta je včeraj z nekaterimi sodelavci prinesel dokumentacijo, potrebno za vložitev predloga za stečaj podjetja prek jamstvenega sklada.

Prihodnji teden bi lahko jamstveni sklad podal predlog,” je pojasnila Breda Črnčec, predstavnica sindikata, ki pokriva dejavnost gradbeništva. Ta korak pa še ne pomeni, da se bodo delavci lahko kmalu prijavili na zavod za zaposlovanje, saj se mora vodstvo Konstruktorja strinjati s predlogom za stečaj. Če se ne bo, se lahko agonija brez plač vleče tudi v naslednjih mesecih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.