Slovenija
1 ogledov

Gazprom s presenetljivim zaslužkom

Ukrajinski in ruski predstavniki naj bi danes podpisali protokol, ki naj bi deln Žurnal24 main
Medtem ko Gazprom in Ukrajina rešujeta spor o neporavnanih dolgovih, je analitike presenetila novica, da je plinski gigant v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 6,16 milijarde evrov dobička.

To je kar 13,75 odstotka več kot v enakem obdobju lani, rezultat pa je boljši od pričakovanega, saj so analitiki napovedovali 12-odstotno rast.

Sicer pa družba razrešuje tudi novi spor glede dobave plina Ukrajini. Ukrajinski minister za energijo Jurij Boiko je danes znova odpotoval v Moskvo na pogovore s prvim možem Gazproma Aleksejem Millerjem. Nadaljevala naj bi pogajanja o sodelovanju na področju plina in poravnavi ukrajinskega dolga za dobavo plina v letošnjem letu. Ukrajinski in ruski predstavniki naj bi danes podpisali protokol, po katerem bodo del plina, skladiščenega v Ukrajini, prenesli v last Gazproma, s čimer naj bi poravnali del dolga v višini 600 milijonov dolarjev, je v nedeljo v pogovoru za televizijo dejal Boiko.

Ukrajinska podjetja, ki plina, skladiščenega v ukrajinskih rezervoarjih, niso plačala, naj bi Gazpromu dolgovala 1,3 milijarde dolarjev. "Podjetja imajo plin, a zanj Gazpromu niso plačala," je dejal minister. Skladiščeni plin načeloma prodajo jeseni ali v zimskih mesecih, je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.