Slovenija
1139 ogledov

Prošnje zasule elektronsko pošto

ženska računalnik telefon
Kaj narediti z vsemi temi sporočili?

V elektronske nabiralnike dnevno prihajajo številna elektronska sporočila, v katerih vas naslovniki pozivajo, da še enkrat podate soglasje k temu, da vam še naprej pošiljajo elektronska sporočila in obdelujejo vaše podatke. Preden se odločite, ali boste podali soglasje ali ne, preverite, k čemu soglašate. 

Kaj je GDPR?
GDPR je kratica za Splošno uredbo EU o varstvu podatkov. Uredba določa nova pravila glede varstva osebnih podatkov, ki stopajo v veljavo v petek. 

Zakaj še enkrat želijo vaše soglasje?

Nova uredba daje posameznikom več moči pri odločanju, komu in pod kakšnimi pogoji dovolijo obdelavo svojih osebnih podatkov. Vsak posameznik mora izrecno privoliti v obdelavo osebnih podatkov. Posameznik mora vedeti, katere podatke in informacije o njem zbira podjetje. Te podatke in informacije mora posameznik imeti možnost urejati. 

Slovenci imajo v denarnicah povprečno 2,3 kartice. A tudi na spletu najraje plač | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nujno je, da mora biti privolitev prostovoljna, specifična, informirana in nedvoumna. Obrazci ne smejo biti predizpolnjeni, ampak mora posameznik privoliti v vsak namen obdelave posebej. Privolitev ne sme biti z ničimer pogojena. Posameznik ima pravico, da privolitev kadarkoli prekliče. Preklic mora biti izveden na enostaven način. 

Kateri podatki so predmet nove uredbe?
Uredba se nanaša na ime in priimek, naslov, e-pošto, IP-naslov, telefonsko številko, podatke o geolokaciji, identifikatorje naprave za dostop do spleta, piškotke, biometrične podatke ipd. 

Uporabnik ima pravico kadarkoli brezplačno dobiti izpisek vseh osebnih podatkov uporabnikov in točne podatke o tem, kje in s kakšnim namenom se ti podatki zbirajo. Prav tako lahko vse svoje podatke uporabnik prenese h konkurenčnemu ponudniku.

V primeru morebitne zlorabe podatkov mora biti uporabnik o tem obveščen v roku 72 ur. 

Kaj, če soglasja ne podam?

V primeru, da ne podate soglasja, podjetje ne sme več uporabljati vaših podatkov. V primeru trgovin, ki vas o akcijah obveščajo prek spletne pošte, to pomeni, da vas ne bodo več obveščali o akcijah, novostih itd. Enako velja za kartice zvestobe. Če uporabnik kartice ne obnovi, koriščenje ugodnosti, ki jih kartica omogoča, ne bo mogoča. 

Kaj čaka kršitelje?

Za kršitelje so predvidene visoke kazni. Najvišje predpisane kazni za resnejše kršitve so do 20 milijonov evrov ali do štiri odstotke letnega prometa. Manjše denarne kazni pa se gibljejo do 10 milijonov evrov ali do dva odstotka letnega prometa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.