Slovenija
42 ogledov

Geji in lezbijke: vsak drugi žrtev nasilja

geja Shutterstock
Danes mednarodni dan boja proti homofobiji.. Policija ne vodi ločene statistike za homofobične napade, saj obravnavajo vsa kazniva dejanja s ksenofobičnimi in diskriminacijskimi motivi enotno.

Tako je težko ugotoviti, ali se število homofobičnih napadov pri nas povečuje ali zmanjšuje. Je pa vsako leto več obravnavanih primerov iz področja nestrpnosti, lani jih je bilo 52, še leta 2008 pa le 19.

"Lahko rečem, da so napadi hujši, kot smo jih poznali še pred desetimi leti. Ekstremistični homofobični del družbe se zagotovo krepi in ekonomska recesija, v kateri smo, pa tudi homofobičen diskurz, ki ga lahko občasno slišimo s pozicij moči, ta ekstremizem zagotovo krepi," nam je ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti homofobiji zaupal Roman Kuhar iz Mirovnega inštituta. 

Dodal je še, da istospolno usmerjeni veliko napadov ne prijavijo ali jih minimalizirajo.


"Raziskava, ki je bila med geji in lezbijkami opravljena pred leti, je pokazala, da jih je bila že več kot polovica žrtev homofobičnega nasilja. V večini primerov gre za verbalno nasilje, okoli 15 odstotkov pa jih je izkusilo tudi fizično nasilje,"
pojasnjuje.

Sicer pa istospolno usmerjeni in njihove družine v Sloveniji najbolj pogrešajo urejeno zakonodajo, ki ne bi diskriminirala posameznikov na podlagi spolne usmerjenosti, in kulturo spoštovanja razlik med ljudmi, sklene Kuhar.

 

Komentarjev 3
  • ecco 13:47 17.maj 2012.

    Jaz poznam kar nekaj gejev in vem kaj se dogaja! Ne piše vsem na čelu,, čeprav je nekatere lahko prepoznati. Geji se več ne skrivajo. se parčkajo in uživajo kakor vsi mi. To pa ni po godu nekaterim.Kar ...prikaži več dosti jih je zmerjanih, pretepenih. Včasih tudi znotraj družine, predvsem madostnikov.

  • Alena 12:55 17.maj 2012.

    ne razumem tele statistike...ali jim na čelu piše njihova usmeritev ...le kako so pripravili statistiko...to mi diši na uno reklamo, vsaka peta ženska pade po stopnicah ??!!

  • ecco 12:09 17.maj 2012.

    Ne razumen homofobov!Geji so prav fajn!