Slovenija
20 ogledov

Gel razpolovi možnost HIV-a

(Foto: EPA) Žurnal24 main
V nizu preizkusov so raziskovalci ugotovili, da vaginalni gel zmanjša možnost okužbe z virusom HIV.

Gel so preizkusili na 445 ženskah v Južnoafriški republiki, ki so ga uporabile pred in po spolnem odnosu, piše Businessweek. Pri tem so ugotovili, da je bilo število okužb za 54 odstotkov manjše, če so ga uporabile v 80 odstotkih primerov spolnih odnosov, kot pri skupini, ki je uporabljala placebo gel. Prav tako se je število okužb s HIV na splošno zmanjšalo za 39 odstotkov, če ženske niso uporabljale placeba.

Predhodni geli niso bili učinkoviti, saj so temeljili na zdravilih, ki niso neposredno ciljala virusa HIV. Pri novem pristopu, kjer se zdravila uporablja preventivno pred okužbo, pa so začeli delati tudi poskuse s protivirusnimi tabletami ter vaginalnimi obročki. Sicer pa je gel prvi svoje vrste, ki ženske dokazano varuje pred okužbo z virusom.

Letno se z virusom HIV okuži 2,7 milijona ljudi po celem svetu, najhujše stopnje okuženosti pa so ravno v podsaharski Afriki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.