Slovenija
112 ogledov

Gen-I bo podražil elektriko

slovenija 02.03.10, gen, gen i, poceni elektrika, elektrika, Direktor Gen-I Mart Anže Petkovšek
S prvim marcem bodo položnice za elektriko višje do 1,2 evra. Elektrika bo po navedbah Gen-I dražja, ker je Eles zvišal stroške za uvoz električne energije. Odziv Elesa: To je laž in zavajanje.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predsednik uprave družbe Robert Golob, v zadnjih štirih letih niso spreminjali cene elektrike. Po njegovih besedah bodo elektriko podražili, ker je Eles decembra "bistveno zvišal stroške za uvoz električne energije v Slovenijo".

Tega stroška - ta predstavlja približno 13 ali 14 odstotkov celotne cene - ne zmorejo nositi sami, zato bodo ceno električne energije z marcem v povprečju zvišali za 8,8 odstotka; pri povprečnem gospodinjstvu to predstavlja do 1,2 evra.

A Golob zagotavlja, da bodo kljub podražitvi še vedno najcenejši ponudnik elektrike - v povprečju bodo od ostalih ponudnikov za več kot 10 odstotkov cenejši. Gen-I ima trenutno nekaj več kot 82.000 gospodinjskih odjemalcev.

"Ostajamo najcenejši. Hkrati dajemo zavezo, da bomo to ceno držali najmanj do 31. decembra 2014," je poudaril in pojasnil, da cena ni fiksirana, temveč navzgor omejena. Ceno bodo znižali, če se bo uvozni strošek iz Avstrije znižal - po njegovi oceni bi se ta stroške sicer lahko zmanjšal.

Eles: Takšna izjava je laž in zavajanje

V Elesu so v sporočilu za javnost izpostavili, da je takšna izjava laž in zavajanje. "V kolikor bi Robert Golob poznal sistem avkcij za dodeljevanje čezmejnih kapacitet, ne bi okrivil Elesa za zvišanje cen električne energije. Eles namreč za to ni odgovoren. Višino avkcije licitirajo trgovci z električno energijo," so poudarili v Elesu in dodali, da je bolj zanimivo, zakaj Gen-I razmeroma poceni električne energije ne prodaja z normalno maržo, temveč po cenah, v katerih običajno prišteje tudi referenčne stroške na avkcijah.

Da je temu tako, so ugotavljali tudi ko je družba Talum, v 80-odstotni lasti Elesa, iskala ponudbe trgovcev z električno energijo in kjer je bil Gen-I praviloma najdražji.

Cene na avkcijah oblikujejo trgovci z električno energijo in ne Eles, poudarjajo v družbi. Eles se trudi, da bi uspeli doseči čim višje t.i. čezmejne prenosne zmogljivosti, kar mu je tako na avtrijsko-slovenski kot slovensko-italijanski meji tudi uspelo. "Če pa trgovci z električno energijo kalkulirajo razliko v ceni na nemško-avstrijskem trgu, kjer je cena električne energije zelo nizka, in italijanskem trgu, kjer je cena zelo visoka, in temu primerno ponujajo visoke cene na avkcijah, pa naj to prizna Robert Golob," je Eles še izpostavil v sporočilu.

Komentarjev 1