Slovenija
17 ogledov

Gen-I z do 25-odstotkov nižjimi cenami

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Žurnal24 main
Gen-I vstopa na trg zemeljskega plina. V treh letih upa na 10-odstotni tržni delež.

Ponudnik električne enrgije Gen-I se je odločil za vstop na trg zemeljskega plina. Prvo pogodbo so podpisali s Palomo, ki porabi skoraj dva odstotka celotne letne porabe tega energenta v Sloveniji. "Vstopamo v novo dobo razvoja, bolj kot za Gen-I bo pomembna za slovenski trg z zemeljskim plinom," je prvo pogodbo komentiral prvi mož Gen-I Robert Golob.

Bistveno nižje cene

Gen-I obljublja precej nižje cene, za približno 25 odstotkov. Konkretno pri Palomi to pomeni, da bodo na letni ravni samo z zemeljskim plinom privarčevali več kot 1,5 milijona evrov letno.

V treh letih pričakujejo, da bodo dosegli 10-odstotni tržni delež. "Realen cilj je, da bomo dosegli desetodstotni tržni delež, verjamem pa, da ga bomo presegli," je dejal Golob. Ob tem pojasnjuje, da si želijo ponoviti izjemno uspešno zgodbo s področja električne energije ter se v treh letih pozicionirati kot najugodnejša izbira za odjemalce zemeljskega plina v Sloveniji.

Le za poslovneže

Gen-I bo za zdaj zemeljski plin dostavljal le poslovnim odjemalcem. S Palomo so pogodbo sklenili od 1. oktobra do konca leta 2013, v tem času pa jim bodo dostavili 20 milijonov standardnih kubičnih metrov plina, s čimer bodo zagotovili vse njihove potrebe po tem energentu.

Trg zemeljskega plina v Sloveniji ni razvit

Čeprav je Slovenija leta 2007 svojo zakonodajo uskladila z evropsko in trg zemeljskega plina odprla za vse odjemalce, to velja le na papirju. Dejansko 99 odstotkov tega energenta v Slovenijo pripelje Geoplin, ki ima 70-odstotni delež. "Trg zemeljskega plina v Sloveniji ni razvit; to kaže, da so potrebne spremembe, kar kažejo tudi odzivi kupcev," je dejal izvršni direktor prodaje Gen-I Dejan Paravan.

Številnim se v kratkem izteče pogodba

Mnogim podjetjem se letos iztečejo petletne pogodbe z Geoplinom in te bo Gen-I poskušal pridobiti. "Pomembno je, da slovensko gospodarstvo dobi energente po konkurenčnih cenah in se poskuša izenačiti s povprečnimi pogoji poslovanja drugod po Evropi," je dejal član uprave Gen-I Martin Novšak. Golob pa je dodal, da bi se jim zdelo neumno, da pride konkurenca iz tujine, zato so se v Gen-I odločili to priložnost izkoristiti.

Zanesljiv dobavitelj

V Gen-I zagotavljajo, da bodo zanesljiv dobavitelj zemeljskega plina. "Količine, ki jih imamo na razpolago, presegajo potrebe celotne Slovenije," je zatrdil Golob.

Komentarjev 1
  • mirko 20:04 06.junij 2012.

    Mafija v Geoplinu že pritiska na politiko da zaščiti svoj monopol.