Slovenija
38 ogledov

General Motors tik pred propadom

Zaprte prodajalne vozil General Motorsa so vse pogostejši prizor v ZDA, zdaj je Žurnal24 main
Ameriški proizvajalec vozil General Motors (GM) močno dvomi o možnosti lastnega preživetja in bo verjetno moral zaprositi za zaščito pred upniki.

Kopičenje izgub in težave pri zagotavljanju svežega kapitala ogrožajo obstoj podjetja, ki je lani zabeležilo 30,9 milijarde dolarjev izgub, skupaj pa so v treh letih zabredli do 82 milijard dolarjev vrednega minusa.

Vodstvo načrtuje odpuščanje za 47 tisoč delavcev, za preživetje pa bi potrebovali dodatno vladno posojilo v višini 22,6 milijarde dolarjev. Doslej so že prejeli 13,4 milijarde dolarjev državnih posojil.

 

Slovenski padec

Februarja so v Sloveniji prvič registrirali za slabo četrtino manj vozil kot februarja lani. Prodaja novih osebnih avtomobilov se je tako februarja zmanjšala za 21,8 odstotka (na 4716 vozil), prodaja gospodarskih vozil pa za 46,7 odstotka (398 prodanih vozil).

Revizorji podjetja Deloitte & Touche so v svojem poročilu zapisali, da se podjetju kopičijo izgube, hkrati pa ne zmore zagotoviti dovolj svežega denarja, da bi sproti plačevalo obveznosti in financiralo poslovanje.

Vodstvo GM je že sporočilo, da bi zahteva za zaščito pred upniki lahko povzročila dokončen potop in likvidacijo podjetja, saj nimajo dovolj denarja za njegovo reorganizacijo. Poleg tega pa kupci ne bodo kupovali avtomobilov bankrotirane tovarne, svari vodstvo GM.

Trg avtomobilov je trenutno dosegel najnižjo točko v zadnjih 27 letih. Po podatkih GM so februarja prodali za 53 odstotkov manj vozil kot pred enim letom. Pri tem je prodaja novih tovornjakov manjša za kar 55 odstotkov, osebnih avtomobilov prodajo natanko za polovico manj.

Delnice General Motorsa so se ob začetku današnjega trgovanja na borzi v New Yorku pocenile za več kot 14 odstotkov, novica je navzdol potisnila tudi borze po Evropi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.