Slovenija
1665 ogledov

Generalmajorka večer pred zaslišanjem komisiji poslala opravičilo

Alenka Ermenc Anže Petkovšek Slovesnost ob primopredaji dolžnosti med dosedanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Alanom Gederjem in novo načelnico generalmajorko Alenko Ermenc.
Generalka Alenka Ermenc, ki bi lahko potrdila ali ovrgla vzroke za Erjavčevo interpelacijo, danes na sejo Knovsa ni prišla.

Načelnice generalštaba SV generalmajorke Alenka Ermenc danes ni bilo na sejo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), kjer naj bi pojasnila razloge za razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca. 

Opravičilo poslala dan prej pozno popoldne

Načelnico so na pogovor povabili v petek, njeno opravičilo pa je v DZ prispelo v ponedeljek pozno popoldne. Knovs je zaradi postopkov v DZ njeno pisno opravičilo prejela danes okoli pol devete ure. V njem je načelnica zapisala, da se seje ne more udeležiti zaradi bilateralnega srečanja z madžarskim načelnikom generalštaba.

Pogovor z njo bo komisija skušala opraviti v prihodnjih dneh, v sredo ali četrtek. 

OVS zasliševal pripadnike SV

Kot je znano, je minister za obrambo Karl Erjavec poveljnika poveljstva SV Miho Škerbinca razrešil na predlog Ermenčeve. Škerbinc naj bi pred vojaškim postrojem neprimerno govoril o zdravju Ermenčeve. Knovs pa je ravnanje ministra za obrambo Karla Erjavca v primeru razrešitve Škerbinca vzela pod drobnogled, potem ko je bila seznanjena, da so pripadniki OVS ministrstva za obrambo glede tega zasliševali pripadnike SV. 

"Ker pred tem pogovorom ni bilo vložene kazenske ovadbe, tega ne bi smel početi," je danes pojasnil predsednik Knovs Matej Tonin NSi. 

Škerbinc o zdravju načelnice pred postrojem

Komisija je pretekli teden zaslišala Škerbinca, ki je zatrdil, da je skušal načelnico zaščititi pred govoricami. Erjavec medtem Interpretacije o primernosti Škerbinčevega nagovora in tudi vsebine zaslišanja so sicer zelo različne. Medtem ko Erjavec poudarja, da je komentiranje zdravstvenega stanja nadrejenih ali podrejenih kršitev pravil vojaške službe, saj gre za poseganje v integriteto in zasebnost posameznika.

Karl Erjavec zaslišanje Slovenija Miha Škerbinc: "V vojski obstaja skupina neformalnih informatorjev"

SDS je na podlagi domnevno nezakonite razrešitve Mihe Škerbinca vložila interpelacijo ministra, ki bo v DZ konec tedna.

Komentarjev 2
  • leonardo 08:03 19.junij 2019.

    Nič prida ni človek, ki se izogiba odgovornosti!

  • Tupamaros 15:31 18.junij 2019.

    Čudna je resta ženska.No, saj je čudna tudi naša država.