Slovenija
3396 ogledov

Generalni državni tožilec Šketa je napihal in odstopil

Drago Šketa Žurnal24 main
Drago Šketa je odstopil s položaja generalnega državnega tožilca. Razlog je vožnja pod vplivom alkohola.

Drago Šketa je odstopil s položaja generalnega državnega tožilca.  Takšno odločitev je sprejel po tistem, ko so ga policisti ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola. O odstopu že obvestil vse pristojne institucije, so že navedli na vrhovnem državnem tožilstvu.

Kot so še pojasnili, so v soboto med kontrolo prometa pri njem ugotovili nedovoljeno stopnjo alkohola v izdihanem zraku, in sicer 0,37 miligrama na liter izdihanega zraka. Za storjeni prekršek je prejel plačilni nalog.

"Odločitev o odstopu je sprejel, ker bi navedene okoliščine lahko škodile ugledu državnotožilske organizacije," so še navedli.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je odzvala na odstop generalnega državnega tožilca Draga Škete. Kot je zapisala v izjavi za javnost, moramo imeti ničelno toleranco do vožnje pod vplivom alkohola, zato ministrica ceni, da je Šketa takoj in brez pomisleka prevzel odgovornost za svoje ravnanje in odstopil s svoje funkcije. S tem je Šketa pokazal visoko stopnjo integritete in spoštovanje do položaja generalnega državnega tožilca, državnotožilske organizacije ter pravosodja v celoti, je ministrica zapisala v izjavi za javnost.

Spomladi začel nov mandat

Šketa je bil na mestu generalnega državnega tožilca od leta 2017. Nov šestletni mandat na tej funkciji je nastopil v začetku maja letos in je bil edini kandidat na razpisu, ki ga je ministrstvo za pravosodje objavilo 4. novembra lani.

Šketa je skoraj celotno kariero gradil v državnotožilski organizaciji, sprva kot strokovni sodelavec, kasneje kot pomočnik okrožnega državnega tožilca, nato kot okrožni državni tožilec. Bil je tudi vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, vse do leta 2017, ko je prevzel funkcijo generalnega državnega tožilca.

Pričakovati je, da bo Šketo na mestu generalnega državnega tožilstva nadomestila njegova namestnica Mirjam Kline, ki je bila na to mesto imenovana letos poleti.

V Sloveniji, kjer je eden od najpogostejših vzrokov prometnih nesreč alkohol, niso redki incidenti, ko za volan kljub preveliki količini alkohola v krvi sedejo politiki ali drugi funkcionarji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • endrug 11:03 02.oktober 2023.

    V.: Koliko mora Mariborčan popiti, da vozi pijan? O.: Dva dni nič. 😁

  • Boris 11:01 02.oktober 2023.

    Higienično, pa vendar, a vseeno niso to jabolke in hruške ?

  • Avatar Leon
    Leon 10:53 02.oktober 2023.

    Vsaka čast policistom ,ki so zadevo prijavili . Spomnim se Igorja Velova ,ki je pijan vozil kot direktor AVP ! Tudi črnograditelj je bil in lani kandidiral za državnega svetnika ? Kje je pravna država ? Za tovrstne kršitelje mora ...prikaži več veljati DOSMRTNA prepoved opravljanja državnih služb.