Slovenija
54 ogledov

Genetiki nas bodo rešili plešavosti

Britansko podjetje Interxytlex bo čez pet let, ko bo tehnologija nared, ponudilo Žurnal24 main
Milijonom ljudi, ki trpijo zaradi plešavosti, se obeta rešitev: kloniranje las. Prva terapija naj bi bila opravljena leta 2013.

Na milijone moških in žensk, ki močno izgubljajo lase ali pa so postali že popolnoma plešasti, bi spet lahko uživalo v bujnih pričeskah. To se jim obeta z revolucionarnim posegom, imenovanim folikularna implantacija oziroma kloniranje las v laboratoriju, ki so jo predstavili britanski znanstveniki na konferenci v Rimu. Prvi poskusi na ljudeh so se izkazali za uspešne, saj naj bi dvema tretjinama bolnikov po terapiji v roku pol leta zrasli novi lasje. Poskusi, ki so vključevali tudi fizično stimulacijo kože na glavi in odstranitev dela povrhnjice, pa so bili še uspešnejši, saj so lasje ljudem zrasli v kar 80 odstotkih primerov, je dejal vodja raziskovalcev Bessam Farjo.

Kako postopek sploh poteka? Znanstveniki bolniku z zadnje strani glave, kjer je po navadi največ las, odstranijo okoli sto las. V laboratoriju klonirajo celice, odgovorne za rast las, in sicer do večmilijonskega števila, in jih nato presadijo na plešo. To storijo z okoli tisoč malimi vbodi. Presajene celice stimulirajo nove lasne folikle. Cel postopek traja samo dva meseca.

Statistike kažejo, da se s pojavom plešavosti sooča 40 odstotkov moških, starejših od 50 let. Do sedaj je bila najuspešnejša metoda presajanje las, kar pa je izjemno drago. Presajanje enega folikla namreč stane od 2,50 do 6 evrov, poroča hrvaški Jutarnji list.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.