Slovenija
4 ogledov

Genetski test za pravo zdravilo

Samo Fakin (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Zdravstveni svet. Danes o še enem projektu Marka Bitenca, ki ni šel skozi pri Marušiču.

Analize. Zdravstveni svet bo danes razpravljal o uvedbi farmakogenetskih testiranj treh pogosto uporabljenih zdravil pri srčno-žilnih bolnikih in bolnicah z rakom dojke. Gre za metodo, pri kateri z genskim testom pacienta ugotavljajo, katero zdravilo je zanj najučinkovitejše in ima najmanj neželenih stranskih učinkov.

Gre za koristno metodo, ki bi jo v klinikah lahko uvedli nemudoma.
Samo Fakin, ZZZS

Inštitut za farmakogenetiko, ki ga vodi Marko Bitenc, je metodo kot poskusni projekt ponudil ministrstvu za zdravje, a ga je to iz finančnih razlogov (projekt naj bi stal 2,5 milijona evrov) zavrnilo.

Inštitut si zdaj prizadeva, da bi farmakogenetska testiranja uvrstili med nove zdravstvene programe. Ker do srede maja program ni dobil podpore zdravstvenega sveta (ZS), letos še ne bo uveden. Program farmakogenetskih testiranj bo, če dobi potrdilo ZS, na rangirni seznam uvrščen prihodnje leto.

Prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin pa meni, da bi lahko tovrstna genska testiranja začeli izvajati nemudoma s sredstvi, ki jih imajo klinike za razvijanje novih programov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.