Slovenija
286 ogledov

Gesla raje zakomplicirajte kot poenostavite

Dobro premislite, preden si izberete geslo. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Najslabša gesla. Pri geslih pazite, da ne bodo preveč očitna. Na lestvici 
najslabših gesel tudi letos kraljuje password, sledita mu 12345 in 12345678.

gesla | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Čeprav beseda geslo ni najboljše geslo, je še vedno najbolj priljubljena. Tako je pokazala letošnja raziskava podjetja SplashData, po kateri je password najpogostejše geslo, ki ga izberejo uporabniki. Na lestvici 25 se je znašlo tudi pet novosti: jesus, ninja, welcome, mustang in password1.

Kombinirajte s številkami

“Letos smo bili priča številnim javno objavljenim vdorom v spletne strani, kot so Yahoo, eHarmony in LinkedIn. Če uporabljate tovrstna slaba gesla, spadate v rizično skupino. Tu gre za staro zgodbo o srečanju z medvedom v gozdu. Ni vam treba teči hitreje kot medved. Pri geslih je pomembno, da je vaše vsaj malo boljše od tistih najslabših in najočitnejših,” pravi direktor SplashDate Morgan Slain in svetuje, naj bodo vaša gesla raje nelogični stavki v kombinacijah s številkami in/ali podčrtaji (npr.: JutriBoSijalOblak_77). V tabeli si lahko ogledate letošnjo lestvico najslabših gesel, kjer najdete tudi lansko uvrstitev najočitnejših cvetk.

Komentarjev 1
  • JackD 17:13 20.november 2012.

    Malce čudno ste sestavili toletabelo. Geslo welcome se vam pojavi dvakrat. Enkrat na 17. ( lani neuvrščeno) in drugič na 19. (lani 16) mestu!