Slovenija
20 ogledov

GG o ekonomiji, JJ o ustavi

“Nastaja besedilo nove slovenske ustave za drugo republiko, v sklopu katerega bo Žurnal24 main
Razvojna klavzura. Prinesla dilemo, ali je bolje trošiti ali upoštevati EU.

Javni dolg. Osrednja tema današnje vladne razvojne klavzure se je po naših infomacijah vrtela okoli vprašanja, ali je politika zmanjševanja javnega dolga, ki jo diktira EU, zares ustrezna.

Ne bi država raje trošila?
Vladne može, ki prisegajo na francosko-nemško navezo znotraj EU in njen tempo zniževanja javnega dolga, naj bi izzval prvak Zaresa Gregor Golobič. Sklicujoč se na Nobelova nagrajenca Josepha Stiglitza in Paula Krugmana, da je recept EU, ki sloni na zmanjševanju državnega trošenja, “recept za katastrofo”, meni, da bi bilo treba državno trošenje povečati. Ker sledi mantri EU o zmanjševanju javnega dolga, je po mnenju Zaresa premalo oziroma “nično” razvojno naravnan tudi osnutek proračuna za leto 2012, ki je v vladnem usklajevanju.

Golobičev predlog naj bi precej vznevoljil ministra za razvoj Mitjo Gasparija, ki prisega na evropsko mantro, a naj bi se kljub vsemu pogodili, da se bodo o Golobičevi ideji pogovorili še z domačimi ekonomisti. Vlada potrebuje odgovor do aprila, ko mora Evropski komisiji posredovati program stabilnosti.

Janša bi tekmoval
Vladno razvojno omizje se bo znova sestalo prihodnji teden, do konca januarja pa naj bi pripravili zakone za kratkoročne ukrepe.

Medtem pa je prvak opozicijske SDS Janez Janša napovedal, da pripravljajo program za nov mandat, saj ocenjuje, da Slovenija potrebuje “tekmovalnost pozitivnih predlogov”. Poleg tega v SDS nastaja besedilo nove slovenske ustave.

Dimitrij Rupel je ob 22-letnici Slovenske demokratične zveze dejal, da se je “podoba uspešne Slovenije nekoliko usula. Za to tisti, ki smo k prvi slovenski republiki propomogli, nismo krivi.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.