Slovenija
248 ogledov

Gibanje OPS vložilo kazensko ovadbo zoper Kemis

Kemis Anže Petkovšek
Gibanje OPS je vložilo kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo družbe Kemis.

V kazenski ovadbi so zapisali, da podajajo utemeljen sum, da je odgovorna oseba podjetja zagrešila več kaznivih dejanj, in sicer kaznivo dejanje obremenjevanja in uničenja okolja in prostora, povzročitve splošne nevarnosti ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

"Kaj so delale inšpekcijske službe," se sprašuje Lado Troha, predsednik gibanja. Prepričan je, da bi moral v primeru takšne nesreče obstajati nek načrt, skladno s katerim bi pristojne službe postopale. "Treba bi bilo sprožiti sireno za splošno nevarnost, ustrezno dajati navodila, mogoče tudi takoj izvesti hitre meritve in na podlagi teh zaostrovati ukrepe. Mogoče bi bilo celo treba evakuirati večji del Vrhnike. Na koncu pa se je izkazalo, da takšnega načrta sploh ni," je dejal Troha.

Evidence bi morale biti

V gibanju dvomijo tudi v navedbe, da dokumentacije o nevarnih snoveh, ki so jih hranili v podjetju, ni. "Podan je utemeljen sum, da je odgovorna oseba poskrbela bodisi za uničenje evidenc o hrambi nevarnih snovi ali pa ni izvajala navodila iz okoljevarstvenega dovoljenja ARSO, da morajo evidence nevarnih snovi shranjevati tudi izven naprave za predelavo in skladiščenje nevarnih snovi v obliki varnostnih kopij," so zapisali v kazenski ovadbi.

Dejstvo, da v podjetju ne morejo pojasniti, katere snovi so bile skladiščene, je zmotilo tudi predsednika vlade Mira Cerarja. "To je povsem nedopustna praksa podjetja," je dejal včeraj. "Kemis bo moral na ustrezen način nositi posledice."

"V te analize ne verjamemo"

Rezultatom analiz, ki so jih včeraj predstavili na agenciji za okolje, v gibanju ne verjamejo. "Pravijo, da so ti pesticidi že od prej. Zdaj bodo zvalili krivdo na kmete, ker so pred leti škropili njive. Človek se lahko samo čudi, kako bodo skušali zminimizirati problem Kemisa," pravi Troha.
"Nagibamo se k temu, da bi najeli mednarodni laboratorij, da bi dobili drugo mnenje, da smo mirne vesti," je še povedal Troha.

Včeraj predstavljeni podatki so potrdili katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, kar predstavlja velik okoljski problem za živa bitja. Analiza tal je pokazala, da onesnaženje tal na lokacijah, kjer so bili vzeti vzorci, ni posledica požara v Kemisu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.