Slovenija
1005 ogledov

GIbanje Svoboda: Zavezujemo se, da se kaj takega ne ponovi

Novice: državni zbor odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Državni zbor/Sušnik Matija
Je politika vplivala na delo policije in drugih represivnih ter avtonomnih državnih organov? Odgovor na vprašanje bodo iskali v okviru parlamentarne preiskave.

Poslanca Gibanja Svoboda Lenart Žavbi in Miha Lamut sta napovedala delovanje poslanske skupine , ki bo preverjala morebiten vpliv politike na delo policije in drugih represivnih ter avtonomnih državnih organov. Na zahtevo poslank in poslancev Gibanja Svobode bo parlamentarna preiskava zajela obdobje od začetka mandata 14. vlade do dneva odreditve preiskave. Za izhodišče so vzeli 24 dokaznih točk iz vmesnega poročila prejšnje preiskovalne komisije, ki jo je vodil Rudi Medved

Lamut je dejal, da bodo preverili tudi stanje prijav s strani prejšnje komisije. 

Eno prvih dejanj bo zahtevek, da državni organi, finančna uprava, informacijski pooblaščenec, ministrstvo za finance, urad za preprečevanje pranja denarja, policija in tožilstvo podajo mnenje, ali so zaznali sume zlorabe podatkov, tako osebnih kot tudi o delovanju podjetij. 

V okviru parlamentarne preiskave bodo preverjali tudi, ali je prejšnja vlada zlorabljala policijo in druge državne organe za diskreditacijo nasprotnikov. Lamut je ob tem spomnil na eno zadnjih soočenj pred volitvami, na katerih je predsednik vlade govoril o poslovanju enega od podjetij. Poleg tega naj bi jih zanimala izmenjava podatkov z nekaterimi republikami Zahodnega Balkana. 

Lamut je poudaril, da so se v stranki zavezali, da se takšne stvari ne bodo več ponovile in da se "represivni aparati ne bodo več uporabljali za obračunavanje s političnimi nasprotniki". 

O pričah, ki bodo vabljene v okviru omenjene preiskave, ni želel govoriti. Med vabljenimi bodo zagotovo tudi notranji ministri aktualne vlade. Lamut bo zahteval tudi poročilo o zaznavi suma zlorab osebnih, poslovnih podatkov, neposrednem vplivanju in delovanju urada za preprečevanje pranja denarja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.