Slovenija
57 ogledov

Gibanje za otroke začelo zbirati podpise

Za otroke gre Anže Petkovšek
Gibanje za otroke in družine je začelo zbirati podpise za spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki se nanašajo na možnost posvojitve otrok s strani starih staršev. Kot so poudarili danes v Slovenj Gradcu, spremembe zahtevajo zato, da se primer dečkov iz Velenja ne bi ponovil.
Gibanje za otroke in družine z Metko Zevnik in Alešem Primcem na čelu, z današnjim dnem pred upravnimi enotami začenja zbirati podpise glede spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR).

 

Predstavniki Gibanja za otroke in družine pričakujejo, da bodo potrebnih 5000 podpisov podpore predlaganim spremembam zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zbrali že v tem tednu, čeprav je rok za to do vključno 30. oktobra.

Družinski zakonik so zavrnili

Spremembe, ki jih predlagajo v gibanju, se nanašajo na možnost posvojitve vnukov s strani starih staršev. Kot je znano, je tako možnost predvidel že Družinski zakonik, proti kateremu je takratna koalicija "Za otroke gre" ostro zavrnila. Družinski zakonik pa nato na referendumu leta 2012 ni dobil podpore. 

Gibanje za otroke tako predlaga, da bi stari starši lahko lahko "prevzeli skrb za vnuka in ga tudi posvojili v primeru, da otrok ostane brez staršev; seveda, če bodo pri močeh in bodo to želeli ter bo to najboljše za otroka."

Želje in predloge starih staršev bi, kot predlaga gibanje, morali upoštevati tudi pri izbiri skrbnika, pristojni organ pa bi moral pri imenovanju skrbnika upoštevati poslednjo voljo enega ali obeh
staršev, če sta jo izrazila v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drugačen nedvoumen način.

Predlagajo tudi, da se zaradi storitve kaznivega dejanja hujših telesnih poškodb v družini, uboja ali umora zakonca, oziroma partnerja, svojega otroka ali otrokovih starih staršev, staršu nemudoma odvzame roditeljska pravica.

Možnost posvojitve omogoča tudi nov družinski zakonik

Nov družinski zakonik pripravlja tudi pristojno ministrstvo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak. Glede možnosti posvojitve vnukov s strani starih staršev, ta predvideva, da bi stari starši vnuka lahko posvojili, če ta nima več živih staršev.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 31
  • Žurnalček 21:11 07.september 2016.

    Zavrnili so jo samo zaradi tega , ker jo je predlagal eden levi . No pol pa povejte , če tale Primc ni od nekoga navit in mu usta govorijo , kar mu v rit pumpajo tisti črnuharji zraven stolnice ...prikaži več ! Primc , mene blo sram , sam ti in ostali klerikalci imate debelejš kožo kot slon ! Spel se nesvoj človeček !

  • dragec 15:23 07.september 2016.

    ne, potrebuje maščobe

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:46 05.september 2016.

    Primcu svetujem, naj svoj prosti čas raje nameni praznjenju Hude jame, ker bomo v prihodnosti rabili en prazen podzemni prostor za take, kot je Primc!