Slovenija
36 ogledov

Gibljemo se manj, kot bi se morali

(Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
15. oktober je svetovni dan hoje. Izkoristite bogate možnosti za rekreacijo v Sloveniji, ob tem pravi predsednik PZS Rotovnik. Na dan bi moral človek narediti vsaj 10 tisoč korakov, a večina jih ne.

"Hoja je zagotovo ena izmed prvinskih oblik gibanja človeka, zato je tudi splošno razširjena oblika rekreacije," meni predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Bojan Rotovnik in dodaja, naj vreme oziroma letni čas ne bosta ovira za rekreacijo. "V PZS zagovarjamo ukvarjanje s planinstvom v vseh letnih časih. Treba pa se je prilagoditi razmeram."

Ameriški center za nadzor nad boleznimi priporoča 150 minut hoje na dan.

Ob svetovnem dnevu hoje svetuje vsem, "naj izkoristijo bogate možnosti za pohodništvo v Sloveniji, kajti skoraj ni kraja pri nas, kjer ne bi bilo mogoče praktično z domačega praga oditi na krajši izlet. Imamo tudi bogato tradicijo in razširjeno mrežo planinskih poti, ki so dostopne vsem." Po njihovih podatkih število pohodnikov zadnja leta narašča, predvsem pa je opazen tudi porast obiska tujcev v naših gorah.

Za zdravje 10 tisoč korakov dnevno
Pomembno je, da pri hoji ne precenjujemo svojih sposobnosti ter da vsako priložnost, ki jo imamo, izkoristimo za hojo in ne lažjo rešitev – denimo prevoz z avtomobilom. Raziskave sicer kažejo, da bi moral človek za zdravo telo narediti vsaj 10 tisoč korakov na dan. Okoli 1180 korakov človek naredi, če prehodi en kilometer. Povprečen Američan na dan naredi 5.117 korakov, Japonec nekaj več kot 7.000, Švicar pa 9.650.

Zmerna količina hoje na dan vam lahko omogoči vzdrževanje zdrave telesne teže.
David R. Bassett

"Presenečeni smo bili, da je raven fizične aktivnosti tako nizka," je ugotovitve komentiral vodja raziskave profesor David R. Basset z Univerze v Tennesseeju. To se posledično odraža tudi na telesni teži: 34 odstotkov odraslih Američanov je predebelih; v Švici delež predebelih znaša osem odstotkov, na Japonskem tri.

Julia Valentour, ki je razvila program za hojo, vsakemu svetuje čim več hoje: "Zelo preprosto je in zelo pomaga pri zdravem življenju. Znižuje holesterol in krvni pritisk, povečuje energijo ter zmanjšuje razvoj sladkorne bolezni in raka."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.