Slovenija
49 ogledov

Gjerkeševa poslovilna zabava

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Gjerkeš zapušča funkcijo. Službeni avto je vozil z 1,35 promila alkohola v krvi in naletel na policiste. Spet ministrica? Nadomestila naj bi ga Duša Trobec Bučan.
Pahorjevi odstopljeni
Zlata Ploštajner. Ministrica za lokalno samoupravo je odstopila iz osebnih razlogov.
Karl Erjavec. Minister za okolje je odstopil zaradi zapletov z odpadki.
Milan Pogačnik. Kmetijskega ministra je odnesla afera Bulmastifi.
Borut Miklavčič. Minister za zdravje je odstopil iz zdravstvenih razlogov.
Matej Lahovnik. Gospodarski minister je odšel ob sporu z Golobičem.
Henrik Gjerkeš. Minister za lokalno samoupravo je vozil vinjen.

"Že na zabavi so ga noge komaj držale," se je včeraj Henrika Gjerkeša s službene zabave večer prej spominjala ena od uslužbenk službe vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Uslužbenci so se v lokalu Castle na Dunajski cesti v Ljubljani zabavali od 14. do 4. ure včeraj zjutraj. Po zabavi je minister sedel v službeni audi A6, ki ga je lahko uporabljal tudi zasebno, in se odpeljal proti Grosupljemu.

Kar po odstavnem pasu
Policisti so ga menda našli kar na odstavnem pasu. Sam trdi, da ni povzročil nesreče, ampak je na vozilu počila pnevmatika. Pojavile so se namreč govorice, da naj bi pijani Gjerkeš povzročil tudi prometno nesrečo.

Policisti so mu namerili 0,64 miligrama alkohola na liter krvi oziroma 1,35 promila. V policijskem pridržanju zaradi streznitve je bil od 4.30 do 11. ure.

Odstopil takoj
Odstopno izjavo je Gjerkeš očitno napisal nemudoma, saj je bil včeraj dopoldne že na pogovoru pri predsedniku vlade Borutu Pahorju, ki je njegov odstop sprejel.

Better sniff and fly than drink and drive! (Bolje snifati in “leteti” kot piti in voziti!)
Branko Grims, poslanec SDS

Iz Pahorjevega kabineta so pozneje sporočili, da premier meni, da je minister Gjerkeš svoje ministrsko delo opravljal zelo učinkovito, posebno na področju črpanja evropskih sredstev. To zdaj poteka v skladu z načrti in letos bomo od predvidene dobre milijarde evropskih sredstev izkoristili dobrih 700 milijonov evrov, kar je sto milijonov evrov več kot lani in daleč največ v vseh dosedanjih letih črpanja evropskih sredstev, kar je v največji meri zasluga Gjerkeša.

Predsednik republike Danilo Türk je za oddajo Studio ob sedemnajstih na prvem programu Radia Slovenija dejal: "Verjamem, da je njegova odločitev o odstopu pravilna. Tu ni veliko za komentirati."

Prihaja spet ministrica?
Gjerkeš je ministrski položaj zasedel šele lani, ko je odstopila Zlata Ploštajner. Uradno iz osebnih razlogov, neuradno pa zaradi sporov z ministrom Mitjo Gasparijem.

Resor, ki ga zapušča Gjerkeš, namreč razpolaga z velikanskimi denarnimi sredstvi, zato se mu DeSUS ne namerava odpovedati. Da mu resor ostaja, so nam včeraj potrdili tudi nekateri drugi člani koalicije.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec dogodek obžaluje. Dogodek je označil za "človeško napako" in dejal, da je Gjerkeš z odstopom postavil "visoke standarde".

Izpraznjeno ministrsko mesto naj bi po Erjavčevih besedah zasedla Duša Trobec Bučan, ki je bila do zdaj Gjerkeševa državna sekretarka. Z njo naj bi se, kot pravi Erjavec, že strinjal tudi Pahor.

Henrik Gjerkeš je že šesti Pahorjev minister, ki je odstopil. Prav toliko ministrov je odstopilo v celotnem mandatu prejšnje, Janševe vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.