Slovenija
31 ogledov

Gladina se še dviguje

slovenija 18.02.14, Planina, Laze, Planinsko polje, poplave, naravna katastrofa, Anže Petkovšek
Gladina Planinskega polja naj bi se do konca tedna dvignila še za dodatnih 40 centimetrov. Kaj se dogaja pod gladino, skušajo ugotoviti tudi s podvodnimi kamerami.

Na terenu ostajajo vse razpoložljive sile od gasilcev do Slovenske vojske, svojo prisotnost je že okrepila tudi policija. "Tekom četrtka je bilo na terenu na območju Planine prisotnih 15 gasilcev in 16 ostalih članov PGD Planina ter 25 pripadnikov Slovenske vojske, pomagali pa so tudi krajani Planine," je povedal predsednik GZ Postojna Marko Simšič. Vojaki so nudili pomoč pri polnjenju protipoplavnih vreč ter jih skupaj z gasilci in krajani nameščali na posameznih mestih.

Po podatkih Simšiča je bilo do včeraj v Planino pripeljanih 5500 vreč in večina od njih je bila že napolnjena. Povedal je tudi, da so prebivalci Planine morali zapustiti 11 hiš, še štiri so ogrožene do te mere, da bo izselitev verjetno potrebna v prihodnjih dneh. Trenutno voda povzroča težave 30 objektom. Potencialno ogroženih je dodatnih 20 objektov.

Gladina vode na Planinskem polju je v 24 urah narasla za 25 centimetrov. "Glede na vremensko napoved lahko do konca tedna pričakujemo nadaljevanje naraščanja gladine vode," opozarja Simšič in dodaja: "Sicer pa je v Planini svojo prisotnost okrepila tudi policija, ki izvaja stalne obhode. Prav tako so bili danes v Planini prisotni uslužbenci Medobčinskega inšpektorata."

"Ne ovirajte prometa"

Na nogah je tudi krajevna skupnost, ki je danes preko Občine Postojna poskrbela za reden odvoz smeti v Planini, poskrbeli so tudi za praznjenje greznic v objektih, ki bi jih voda lahko dosegla. Simšič je znova opozoril, naj tisti, ki v Planino prihajajo "na foto safari", naj s svojim početjem ne ovirajo domačinov in pripadnikov interventnih služb ter s svojim vozili ne ovirajo prometa.

Danes bo po podatkih Simšiča na terenu 15 gasilcev ter 25 pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo pomagali polniti protipoplavne vreče in jih pomagali nameščati na mesta, kjer je to še smiselno.

S kamero preverjajo situacijo pod vodo

V četrtek popoldne se je ekipa Reševalne enote na vodi in iz vode Civilne zaščite Cerknica odpravila s čolnom v bližino Putickovih štirn. V ekipi je bil tudi jamski potapljač in snemalec, ki je s čolna preko droga in žic v 13 metrsko globino vodil podvodno kamero. Podvodno kamero so uspeli spustiti 13 metrov globoko. Vidljivost je bila okoli pet metrov.

Kakšno je stanje na vrhu mrež, ki prekrivajo štirni, bodo po temeljitem pregledu posnetka, izvedeli predvidoma danes. V prihodnjih dneh, ko bo vreme bolj naklonjeno, namerava ekipa podvodno kamero spustiti v globino še enkrat, so še zapisali.

Pričakujejo do 40 centimetrski dvig vode

Občina Logatec je objavila približne ocene dviga gladine. Po napovedih naj bi od danes do sobote v 24 urah padlo od 15 do 20 litrov dežja na kvadratni meter. Pričakovana ocena dviga gladine vode na Planinskem polju od danes do ponedeljka je tako nekje od 20 do 40 centimetrov. Ocene dviga gladine vode so začasne in se lahko med dogodkom spremenijo, pravijo na Občini Logatec.

Grozi 100.000 kubičnih metrov velika gmota

Težave imajo tudi na Ajdovskem, kjer je proti dolini spet začel drseti plaz Slano blato nad Lokavcem pri Ajdovščini. Drsenje okoli 100.000 kubičnih metrov obsežne gmote zemlje in kamenja se je v zadnjih dneh sicer upočasnilo, a pristojni plaz še naprej opazujejo.

Dež tokrat predvsem v južnem delu

Danes bo vreme zmerno do pretežno oblačno. Deževalo bo predvsem v južnih krajih, v noči na soboto pa bodo padavine zajele vso Slovenijo in v soboto popoldne ponehale, napovedujejo meteorologi. Možno je ponovno zmerno povečanje obsega poplavljenih površin na Ljubljanskem barju, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Poplavljena območja ob Krki se bodo ohranila tudi v naslednjih dneh.

Komentarjev 3
  • Avatar čavez
    čavez 16:09 21.februar 2014.

    Slovenija pač.

  • miro 13:20 21.februar 2014.

    a zopet en katastrofa dobičkar na pohodu

  • Avatar čavez
    čavez 13:01 21.februar 2014.

    Opozorilo tistim, ki prihajajo na "foto safari"Začnite prodajat kot turistično znamenitost, mogoče voda ostane čez leto bo zanimivo smučanje na vodi bo povečan turizem.