Slovenija
112 ogledov

Gladovno stavka 7. dan

Mesojedec pred vlado Saša Despot
Silvo Mesojedec z gladovno stavko pred vlado še vedno opozarja na krivico, ki se mu je zgodila posredno zaradi, kot pravi, ukrepa takratne Pahorjeve vlade. Danes pričakuje odgovore. Izjemna podpora ljudi.

Silvo Mesojedec je pred časom izgubil službo; prepričan je, da je temu v prvi vrsti kriv program prezaposlovanja, ki ga je uvedel minister v Pahorjevi vladi Ivan Svetlik. Program je izkoristil tudi njegov delodajalec, Semenarna, ki je iz programa dobil pol milijona evrov; delavce je prezaposlil na podjetje Semfin, svojega delničarja, nato pa denar postopoma prilival v Semenarno. Po preteku programa so se začela prva odpuščanja, Kalia, novomeška podružnica Semenarne, je z Mesojedcem želela skleniti sporazumno prenehanje dela.

Mesojedec na to ni pristal, podali so mu odpoved iz krivdnega razloga. Pravico je iskal na sodišču in jo tudi našel, vendar je v tem času podjetje Semfin prenehalo delovati, Semenarna pa se je od primera ogradila. Zato se je odločil pravico najti z gladovno stavko pred vlado.

7. dan gladovanja

"Popil sem malo sadnega soka, tako da sem dobil nekaj vitaminov. Krizo sem prebolel, do nje je prišlo po dveh dneh gladovanja. Za kratek čas sem izgubil zavest, vendar zdaj se kar držim. Lakote ne čutim," je stavkajoči povedal za Žurnal24. Pred dežjem se je zaščitil s polivinilom.

V šestih dneh se na njegovo stavko ni odzval nihče iz vlade. "Za mojo situacijo je vendarle posredno kriva vlada, takrat še Pahorjeva. Tudi od sedanje strukture bi pričakoval, da se bo vsaj kdo ustavil pri meni, mi namenil kako besedo," pove Mesojedec, ki hkrati vendarle dodaja, da razume situacijo. "Precej burno je bilo te dni okrog vlade, pa še prazniki so bili."

Vesel je izredne podpore, ki jo sicer dobiva od ljudi. "Oglasili so se mi prijatelji iz ZDA, Avstralije, na Facebooku imam številno podporo in nove prijatelje, v znak podpore sem dobil nageljček z Rožnika. Podpore niti nisem pričakoval, sem je pa vesel," pravi.

Rešitev svoje težave pričakuje danes; zjutraj so se predstavniki Semenarne sestali s predstavniki svojih lastnikov, Deželne banke Slovenije. "Upam, da mi bodo ponudili sprejemljivo rešitev," pove gladovno stavkajoči Mesojedec.

Na podlagi razsodb delovnega in višjega sodišča bi moral Semfin pozvati Mesojedca nazaj na delo in mu izplačati vse plače s prispevki od 21. julija 2011.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.