Slovenija
58 ogledov

"Glasba in filmi zastonj"

Christian Engström je bil lani kot član švedske piratske stranke izvoljen v Evro Žurnal24 main
Piratski poslanec. "Prenašanje filmov in glasbe je nezakonito. Zato je treba spremeniti zakone," pravi Christian Engström.

Menite, da imajo ljudje pravico do brezplačnega izmenjavanja vseh filmov in glasbe?
Da. To se že dogaja, gre za realnost, ki smo ji priča že vsaj od leta 1999. Preprečevanje tega ni učinkovito. Povečuje se le vohljanje za ljudmi, z blokiranjem in filtriranjem spleta pa se kršijo osnovne pravice.

Kaj pa dohodki ustvarjalcev?
Po desetih letih že vemo, kakšne so posledice izmenjave datotek prek spleta. Ljudje denarja ne zapravljajo več za kose plastike, ampak za koncerte. To pa je dobra novica za izvajalce.

Od plošče namreč navadno dobijo okoli pet odstotkov tega, kar zanjo plačate, na koncertu pa izvajalec navadno dobi okoli polovico zneska, ki ga plačate za vstopnico. Statistike zahodnoevropskih držav kažejo, da so glasbeni izvajalci s prilagoditvijo dohodke večinoma obdržali ali povečali.

Ostanejo založbe, filmska industrija in računalniške igre.
Glasbene založbe so ostale brez polovice dohodka. Ker pa ne ustvarjajo več nobene dodane vrednosti, njihov zaton narekuje trg. Filmska industrija pa je imela rekordne dobičke ravno zadnja leta. Kino se bo obdržal, poleg tega za predvajanje filmov plačujejo televizije. Prodaja DVD-plošč za zdaj raste, a tudi če ta segment izgine, bo filmska industrija preživela. Razvoj iger pa je postal ogromna panoga šele v zadnjem desetletju.

Ali se lahko glede na povečane pritiske vseeno zgodi, da bomo za zdaj brezplačno dostopne vsebine znova plačevali?
Ne. Ti časi so mimo. Izmenjave datotek ni mogoče ustaviti.

Vam je v slabem letu in pol, odkar ste evropski poslanec, uspelo kaj spremeniti?
Ljudje tukaj poslušajo, kar imam povedati. Zavedajo se, da imamo težavo. Zeleni se praktično strinjajo z mojimi stališči, strinja se tudi večina socialistov. S predlogi pa nam ni uspelo prodreti, saj smo za zdaj v obrambnem položaju.

Kaj bi sporočili tistim našim bralcem, ki si izmenjujejo datoteke prek spleta?
Zaradi prenašanja filmov in glasbe predvsem ne bi smeli imeti slabe vesti. Trenutno je res nezakonito, ampak tisto, kar je treba spremeniti, so zakoni. Poleg tega bi ljudi pozval, naj se prek spleta pridružijo našemu gibanju. Moje možnosti, da kaj spremenim, so odvisne od zunanje podpore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.