Slovenija
74 ogledov

Glasbeno podzemlje

Mestna občina Ljubljana je šest javnih zaklonišč prvič oddala konec leta 2007. F Žurnal24 main
Šest javnih zaklonišč bodo oddali glasbenim skupinam, ki se morajo v primeru nevarnosti umakniti.

Za ogled javnih zaklonišč, ki jih bo Mestna občina Ljubljana (MOL) oddala glasbenim skupinam za vaje, se je do zdaj odločil le en kandidat. Ponudb še niso dobili, bilo pa je precej telefonskih klicev na to temo, je povedal Robert Kus, načelnik občinskega Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL.

“Najprimernejše za vaje”
MOL bo oddala šest javnih zaklonišč z najemnino slabih pet evrov na kvadratni meter. Nove najemnike bo izbrala tričlanska komisija, ki jo bo izbral župan. Kdo bodo člani, pa na MOL še niso določili.

Rok za oddajo ponudb je 27. november, skupine pa bodo v prostorih lahko začele vaditi po začetku veljavnosti pogodbe.

Zaklonišča so glasbenim skupinam prvič oddali konec leta 2007, cena kvadratnega metra pa je bila za približno trideset centov nižja. “To je pomenilo najmanjšo možno ceno za oddajo kvadratnega metra poslovnega prostora v najem,” je dejal Kus.

Pravila. Najemniki javnih zaklonišč bodo morali sami plačevati stroške električne energije in omrežnine. Bivanje v zakloniščih ni dovoljeno, skrbeti pa bodo morali tudi za čistočo v okolici vhodov.
Trajanje. Občina bo zaklonišča oddala za eno leto, najemniki pa bodo lahko vsako leto najemno razmerje podaljšali še za eno leto, vendar skupaj ne več kot za pet.

Takrat je prostor najela tudi skupina Zaklonišče prepeva. “Po mojem mnenju je to najprimernejši prostor za vaje,” je povedal eden izmed članov, Damjan Mašera. Ko so zaklonišče dobili v najem, so ga zvočno izolirali in odstranili postelje. “Prednost je, da nisi časovno omejen ter da lahko vadiš tudi ponoči. In seveda, da sploh imaš prostor za vajo,” je dodal.

Pripravljeni na umik
Najemniki morajo biti pripravljeni tudi na možnost, da bi zaklonišča potrebovali za njihov osnovni namen. “Zaklonišča je v primeru nevarnosti vojnega delovanja ali drugih nesreč treba izprazniti v največ 12 urah in jih preurediti oziroma usposobiti v nadaljnjih 12,” je razložil Kus.

Vseh javnih zaklonišč je v mestu sicer 32, od teh jih šest uporabljajo glasbene skupine, pet pa organizacije, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja. “Zaklonišča so vzdrževana v okviru finančnih možnosti, prav vsa pa so uporabna in ustrezno opremljena,” je povedal Kus.

Ob kršitvah bodo ukrepali
Ali bodo najemniki zaklonišča uporabljali v skladu s pogodbo, bo preverjal oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo, pravi Kus. Na vprašanje, kako bodo ravnali ob morebitnih kršitvah, je odgovoril, da bodo ukrepali skladno z določili pogodbe.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.