Slovenija
67 ogledov

Glasen "ne" za Bratuškovo

Bratuškova pri Junckerju Reševalni pas/Twitter
Alenko Bratušek so zavrnili s kar 112 glasovi proti, za glasovalo le 13 poslancev. Vlada mora v naslednjih dneh v Bruselj poslati novo ime kandidata, ki naj bi bila ženska. Omenjata se Violeta Bulc in Romana Jordan.

Proti je glasovalo 112 poslancev, za 13 članov dveh pristojnih odborov, dva sta se vzdržala. Predlog liberalcev, da bi kandidatko iz Slovenije zaslišali še enkrat, je bil zavrnjen.

Alenko Bratušek so zavrnili kot članico Evropske komisije, kar pomeni, da ne more postati ne podpredsednica Evropske komisije in ne komisarka, pristojna za energetsko unijo."Sklenili smo, da Bratuškova ni zadostno usposobljena za to, da postane članica komisarskega kolegija," je povedal predsednik odbora za okolje Giovanni La Via iz EPP.

Vlada premiera Mira Cerarja mora v naslednjih dneh v  Bruselj poslati novo ime kandidata za Junckerjevo komisijo. "Bilo bi idealno, če bi v Sloveniji našli kandidata, ki bi bil sposoben prevzeti mesto podpredsednika komisije za energetsko unijo," je povedal predsedujoči odboru za energijo Jerzy Buzek, ki upa, da v komisijski ekipi ne bo preveč zamenjav, saj to pomeni nova zaslišanja in zamik procesa potrjevanja komisije.

Violeta Bulc ali Romana Jordan?

Na bruseljskih hodnikih se kot ime, ki bi ga Cerar lahko predlagal, pojavlja Violeta Bulc, ministrica brez resorja, odgovorna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, govora pa je tudi o Romani Jordan, nekdanji poslanki Evropskega parlamenta, ki je sicer doktorica znanosti s področja jedrske energije. Minule dni sta se omenjala tudi Tanja Fajon in Janez Potočnik

"Kandidat je lahko z liste, ki je že bila poslana, lahko je kdo drug. To je popolnoma v pristojnosti domače vlade," pravi Buzek, ki svetuje takojšnji posvet med Cerarjem in Junckerjem. 

"Alenka Bratušek bo morala odslej delati zunaj evropskih institucij," pravi socialist Matthias Groote

Čakajo na žensko iz Slovenije

"Vztrajamo, da Slovenija pošlje žensko, želimo uravnoteženo porazdelitev mest po spolih v komisiji," pravi Groote, ki o imenih ni hotel ugibati. 

Današnjega glasovanja še ni konec

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker negativne ocene slovenske komisarske kandidatke nocoj ne bo komentiral. Vse do konca je veljalo, da Juncker vztraja pri ekipi, ki jo je predlagal in v kateri je tudi Alenka Bratušek.

Končno odločitev bodo v parlamentu sprejeli sicer predsedniki političnih skupin, vendar poslanci menijo, da bodo odločitve odborov spoštovali. Tudi Juncker lahko za glasovanje v Evropskemu parlamentu, ki naj bi bilo 22.oktobra, predlaga komisarsko ekipo, v kateri je tudi Bratuškova, vendar tvega, da parlament ekipo zavrne. Poslanci namreč glasujejo o ekipi kot celoti.

Ni izkoristila priložnosti

"Vrata Evropske komisije so se danes za Alenko Bratušek dokončno zaprla. Prepričljiva zavrnitev, ne le za podpredsednico, ampak tudi za komisarko, je izključno posledica ponedeljkovega nastopa. Večina kolegov, ne glede na politično pripadnost, ga je označila kot vsebinsko katastrofalnega, njen odnos do poslancev pa vzvišen in aroganten. Pričakovanja pred njenim nastopom so bila velika, zato je bilo razočanje po nastopu toliko večje," se je na zavrnitev odzvala slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc (SDS/EPP). Dodaja, da je Bratuškova imela enkratno priložnost, ki pa je ni izkoristila, poleg tega je po njenem mnenju sebe in Slovenijo postavila v neprijeten položaj.

"Imam občutek, da so Alenko Bratušek najprej zrušili v domovini. Politiki na levici in desnici so se trudili, da do takega glasovnja pride. Tudi nekateri mediji so prilivali olje na ogenj in merili, kako visok je plamen," je za POP TV dejal Roman Jakič. Izrazil je svoje prepričanje, da je sodba o njej padla že prej. Za lobiranji pa po njegovih besedah "stojijo konkretni kandidati, ki se vidijo na listi gospoda Junckerja". Izpostavil je Tanjo Fajon in Janeza Potočnika. 

V pogovorih, ki jih je opravil s strokovnjaki s področja energetike, je razbral, da nekih velikih napak Bratuškova ni naredila. Ob tem je dodal, da je njeno zaslišanje potekalo pred dvema odboroma, ki imata običajno diametralno nasprotno stališče. "Svetovano ji je bilo, naj bo bolj splošna pri odgovorih," je pojasnil.

Komentarjev 32
  • Mrcina 09:42 09.oktober 2014.

    Glede na to, kako je osramotila celo Slovenijo je niti v zadnji vrsti stolček v parlamentu ne bi smel čakat !!!

  • Janez_53 09:08 09.oktober 2014.

    Pa dobro, človek! Si sploh spremljal zaslišanje??? Si slišal njene bedne, ponavljajoče se na pamet naučene odgovore??? Če nisi, bodi rajši tiho! To ni nikakšna privoščljivost, če samokandidirana kandidatka nima pojma o področju, za katerega bi naj bila odgovorna!

  • Johan Spohan 07:18 09.oktober 2014.

    Bumbar, ti o pismenosti. Poglej kolikokrat ponavljaš bedaste klobasaške komentarje.