Slovenija
11 ogledov

Glasovali bodo proti Bratuškovi

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so  Anže Petkovšek
Evropski poslanci iz Slovenije, ki so del Evropske ljudske stranke (EPP), bodo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta glasovali proti predlogu nove Evropske komisije, če bo na seznamu komisarskih kandidatov ostala Alenka Bratušek.

To so danes napovedali Romana Tomc in Patricija Šulin iz SDS ter prvak SLS Franc Bogovič. Evropski parlament bo o celotni Evropski komisiji predvidoma glasoval 22. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, o posameznih kandidatih posebnega glasovanja takrat ne bo.

Naše stališče glede slovenske kandidatke je "popolnoma jasno" in smo z njim seznanili evropske kolege in v pismu predsednika nove komisije Jean-Clauda Junckerja. "Mi bomo predvidoma glasovali proti temu paketu," je dejala Tomčeva in pojasnila, da govori v imenu trojice evropskih poslancev iz SDS, misli pa, da tudi preostalih dveh poslancev EPP iz Slovenije.

Fajonova in Šoltes zadržana

Bolj zadržana sta bila v svojih izjavah danes Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem). Kot je izpostavila Fajonova, morajo biti vsi komisarski kandidati predvsem strokovno usposobljeni ter delovati v skladu z evropskimi normami in vrednotami, na tretjem mestu pa je tudi vprašanje koruptivnosti. O vsem tem bodo presojali na zaslišanjih kandidatov.

Na vprašanje novinarjev glede Bratuškove konkretno je odgovorila, da si nikakor ne želi, "da bi šli v rušenje kandidature" ali "da bi evropski poslanci iz Slovenije na zaslišanju morali delovati proti državi Sloveniji". Zato pa si toliko bolj želi, "da bi, če so kakršnikoli dvomi glede kandidature, ti bili odpravljeni pred začetkom zaslišanj".

Tudi Šoltes svojega glasovanja ni želel jasno napovedati, saj se bo odločil na podlagi zaslišanj. Zeleni na evropski ravni imajo sicer vrsto pomislekov glede predlagane komisarske ekipe in med temi pomisleki Bratuškova ni na prvem mestu, je dejal.

Zdi se mu čudna kritika

Vodjo skupine evropskih liberalcev (Alde) Guyja Verhofstadta, sicer bivšega belgijskega premierja, pa kritika glede samokandidiranja Bratuškove čudi. "Kritizirati politika, da si prizadeva za svojo kandidaturo - to je čudna kritika," je dejal v torek v Strasbourgu. "Menim, da je popolnoma neprimerno kazati s prstom na kogar koli pred zaslišanji (...) Zakaj potem sploh imamo zaslišanja?" je še izpostavil.

Komentarjev 2
  • KLOBO 15:30 30.september 2014.

    Najbolj bi jo zaslišal Juarto Torro, s svojimi 32 cm !!

  • Avatar čavez
    čavez 20:50 20.september 2014.

    Močno si želim da jo v Bruslju zasliši Nigel Farage.