Slovenija
4 ogledov

Glasovanje: bila je le nesreča

"Prebivalcem Ankarana v zadnjih osmih letih pravica do lokalne samouprave ni bil Žurnal24 main
Battelli ni podprl predloga, da se zakona o občini Ankaran ne sprejme.

Razlogi. "Ključno je, da niso izpolnjeni pogoji, saj na območju bodoče občine Ankaran ni niti šole niti vrtca v italijanskem jeziku," opozarja Alberto Scheriani. Do ustanovitve ankaranske občine ima negativno stališče tudi obalna samoupravna italijanska narodna skupnost, je povedal njen predsednik Flavio Forlani.
"Incidente, che non cambia la sostanza,*” komentira Roberto Battelli, predsednik komisije državnega zbora za narodni skupnosti, po včerajšnjem glasovanju o sklepu, s katerim bi odboru za lokalno samoupravo predlagali, naj ne podpre predloga zakona o ustanovitvi občine Ankaran. Komisija je zakonski predlog 
obravnavala kot zainteresirano delovno telo.

Preveč dilem
S štirimi glasovi za in štirimi proti sklep ni bil sprejet. Battelli pa je dodal, da je sicer njegovo stališče razvidno iz razprave: v njej predloga ni podprl. Poudaril je, da se glede ustanavljanja občine Ankaran odpirajo globoka ustavnopravna vprašanja, zlasti dileme, povezane s položajem italijanske narodne skupnosti v Sloveniji.

Italijani proti

Po besedah predsednika Italijanske narodne skupnosti Koper in koprskega podžupana Alberta Scheriania menijo, da bi bila na tako majhnem območju, ki bi se odcepil iz Mestne občine Koper, asimilacija pripadnikov italijanske narodne skupnosti hitrejša.

*Nesreča, ki ne spremeni vsebine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.