Slovenija
10 ogledov

Glasovanje o malem delu v torek

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Po burni razpravi o podpori predloga o malem delu poslanci še vedno razdeljeni. O zakonu bodo glasovali v torek. ŠOS bo uporabil vsa sredstva, da zakon ne bo sprejet.

"Mi še vedno upamo, da zakona poslanci ne bodo sprejeli, več podrobnosti pa bomo lahko povedali zvečer, ko bomo videli, kaj bo sprejeto. Na predsedstvu študentske organizacije se bomo pogovorili in odločili uporabiti vsa možna sredstva, ki so na voljo v pravni državi, da zakon ni sprejet. Vse, kar je možno po vrsti, od veta v državnem svetu, do referenduma in tako naprej," je povedala predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba.

Ali se obetajo demonstracije ali splošna stavka, še ni jasno, več bo po navedbah Šobe znano v prihodnjih dneh, ko se bodo v ŠOS tako odločili o nadaljnjih ukrepih.

Poslanci še vedno razdeljeni
Poslanci so danes še zadnjič razpravljali o predlogu zakona o malem delu. Poslanske skupine so glede podpore še vedno razdeljene. Po napovedih bo zakon podprla večina poslancev SD, DeSUS, LDS in opozicijske SLS, v Zaresu so glede malega dela razdeljeni. Do zakona so zelo kritični v SDS in SNS, podporo so mu tako že odrekli. Glasovanje bo v torek.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je znova poudaril, da zakon prinaša več pravic in možnost dodatnega zaslužka vsem trem skupinam, ki bodo malo delo opravljale - študentom, upokojencem in brezposelnim. Zakon tem skupinam ne škodi, škodi pa študentskim servisom in študentskim funkcionarjem, je poudaril Svetlik.

Sporne časovne omejitve in obdavčitev
Zakon bo začel veljati 1. januarja 2012, malo delo pa bodo lahko, kot je znano, opravljali študentje, brezposelni in upokojenci. Najbolj sporne določbe, zlasti zaradi študentskega dela, so časovne omejitve ter 30-odstotna obdavčitev malega dela.

Maja letos je predlog zakona pognal študente na ulice, ki so protestirali pred parlamentom. Zakonu nasprotujejo tudi sindikati, ki so prav tako kot študentje prepričani, da bo malo delo prineslo le še več zaposlovanja v negotovih oblikah dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.