Slovenija
21 ogledov

Glasovi po pošti lahko spremenijo izide

Na Ptuju se v štabu doktorja Štefana Čelana že veselijo zmage, pa čeprav rezulta Žurnal24 main
Po nedeljskem drugem krogu županskih volitev bodo neuradnim izidom glasovanja prišteli še glasove, ki bodo do 12. ure prispeli po pošti. Ti bi lahko v nekaterih občinah teoretično tudi vplivali na izid.

V drugem krogu so o županih volivke in volivci odločali še v 74 občinah, v Mirni Peči pa bo, kot zdaj kaže, zaradi izenačenega izida zmagovalca določil šele žreb.

Med drugim so župana v drugem krogu dobili v štirih mestnih občinah. V Kranju je slavil Mohor Bogataj, v Novi Gorici Matej Arčon, na Ptuju in v Novem mestu pa na županskem mestu še en mandat ostajata dosedanja župana Štefan Čelan in Alojzij Muhič.

Slovenija dobila prvega temnopoltega župana
V Piranu je zdravnik Peter Bossman, po rodu iz Gane, kot kandidat SD za manj kot dvesto glasov premagal kandidata stranke Piran je naš Tomaža Gantarja. Polovične sreče sta bila kandidata iz vrst igralcev. Marjan Šarec bo prihodnja leta županoval v Kamniku, Gojmirju Lešnjaku pa je v Komnu zmanjkalo le 36 glasov.

Drugega kroga lokalnih volitev se je udeležilo 48,72 odstotka volilnih upravičencev, kar je nekoliko manj kot v prvem krogu, ko je na volišča prišlo 50,98 odstotka volivcev.

Glasovi po pošti lahko spremenijo izide
Delnim izidom bodo danes prišteli še glasovnice, ki so prispele po pošti. Na ta način so sicer lahko glasovali volivci v bolnišnicah, domovih za ostarele in zaporih. Teoretično bi lahko glasovi po pošti v nekaterih občinah vplivali na izid.

V 134 občinah so župane dobili že v prvem krogu 10. oktobra, ko so volivke in volivci izvolili tudi člane občinskih svetov in krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.