Slovenija
19 ogledov

"Glasu nisem mogel oddati"

podpisi Anže Petkovšek
Zaradi težav informacijskega sistema elektronska oddaja glasu za podporo referendumu danes ni bila mogoča, glas je bilo možno oddati le fizično.

"Na upravni enoti Idrija sem hotel oddati podpis s katerim bi podprl razpis referenduma, vendar tega zaradi težav z elektronskim podpisom nisem mogel," nas je obvestil bralec, ki meni, da je zelo nenavadno, da je do težav na upravnih enotah prišlo "ravno zadnji dan, ko je podpise še možno oddati".

Z notranjega ministrstva (MNZ) sporočajo, da so takoj po prejemu informacije o nedelovanju informacijskega sistema vsem upravnim enotam poslali usmeritve glede potrjevanja obrazcev podpor volivcev.

"Poudarjamo, da so na upravnih enotah v času, ko informacijski sistem ni deloval, sprejemali obrazce podpore v fizični obliki. Obrazce so potrdili, žigosali in fotokopirali, da so jih lahko naknadno vnesli v evidenco volilne pravice. Napaka na strežniku je bila odpravljena v roku 50 minut. Po naših podatkih sistem od 12.04 naprej deluje brezhibno," poudarjajo na MNZ. 

 

Jutri ustavitev zbiranja podpisov?

Državni zbor bo namreč jutri glasoval o tem, da referendum na katerem se odloča o ustavni pravici manjšine, ni dopusten. Če bo tak sklep izglasovan, bo zbiranje podpisov ustavljeno do odločitve ustavnega sodišča, na katero se bodo, kot so napovedali, pritožili pobudniki referenduma.

Marinka Vidmar iz upravne enote v Idriji je potrdila, da so težave z informacijskim sistemom in elektronskim vpisom v register res imeli, vendar so jih že odpravili. "V času, ko smo imeli težave, smo od vseh državljanov, ki so hoteli oddati svoj podpis, vzeli vse potrebne podatke in vse pobude vnesli naknadno," razlaga Vidmarjeva.

Težave z elektronsko oddajo glasov za referendum so imeli tudi na upravni enoti Kranj, je potrdil načelnik Emil Trontelj. "Iz Ljubljane so nas obvestili, da gre za napako na stacionarni opremi, torej gre za čisto tehnično zadevo," pravi Trontelj.

"Podobne težave se na omrežju pojavljaju večkrat, včasih tudi nekajkrat na mesec," pravi Trontelj, ki pravi tudi, da je ne more sklepati, ali so težave povezane s povečanim vpisom v register glasov za pobudo za referendum. Državljanov, ki so želeli oddati glas, je bilo po njegovih podatkih danes precej, vendar ne bistveno več kot v ponedeljek in torek. 

Na notranjenjem ministrstvu so potrdili, da so jim o podobnih težavah poročali iz več upravnih enot.

Več sledi ...

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • dragec 08:17 26.marec 2015.

    Kdo financira zbiranje podpisov: SSDSS, cerkev, NSi......sama lopofska bagra

  • Johan Spohan 20:47 25.marec 2015.

    Očitno je v tej Sloveniji še dovolj proračunskega denarja za razpise raznih referendumov. , ki bodo propadli, kot so že. Avtorji so bili isti. Pravijo za otroke gre. Pa naj se nameni denar za referendum za otroke, ne pa za ...prikaži več prerekanje ali se buziji in lezbe lahko poročajo. Tudi če se, zato otroci ne bodo prikrajšani, le nekaj prepotentnežev, ki se radi pojavljajo v javnosti ne bo omenjenih.

  • thessaint 18:36 25.marec 2015.

    A veš kaj bi tebi delal,gamad Janšovska..ma vse v hudo jamo in tam gnit..Kaj pa veš ti kaj je samohranilna mama,jaz sem jo imel in je bila čist boga,skrbet za dva otroka..če maš starše k kradejo po celi slo,ne rabiš drugega a ne..