Slovenija
31 ogledov

Glavna naloga: povrnitev občutka pravičnosti

Senko Pličanič
1/5
Anže Petkovšek
Senka Pličaniča, kandidata za pravosodnega ministra, so kot ustreznega potrdili na obeh matičnih odborih državnega zbora, ki sta ga danes zaslišala.

Med zaslišanjem je povedal, da bo njegovo temeljno poslanstvo povrnitev občutka pravičnosti. Zavzemal se bo za poenostavitev procesne zakonodaje, nove gradbene projekte in racionalizacijo dela sodišč. Med danes predstavljenimi cilji je Senko Pličanič uvrstil spremembe, ki se jih je lotil že v času ministrovanja v Janševi vladi.

Sodniki kot prepoznavne osebe

Po njegovem moramo uvesti mehanizme sodnega menedžmenta, uveljaviti odgovornost predsednikov sodišč, posebno pomemben je po njegovi oceni tudi položaj sodnikov. Kot je pojasnil, so sodniki funkcionarji sodne oblasti, zato se mu zdi neprimerno, da se jih obravnava kot običajne uradnike. Po Pličaničevem mnenju sodniki ne morejo ostati v nekakšni napol anonimnosti, temveč mora biti za vsakega sodnika, tako kot za ministre, poslance in druge funkcionarje, prepoznaven njihov položaj in rezultati dela. Le to lahko povrne ugled sodnikov, meni kandidat za ministra.

Oblikovanje sodnega okrožja

Pličanič je prav tako zagovornik bolj racionalne organizacije in poslovanja sodišč. K temu spada tudi vzpostavitev sodnega okrožja kot temeljne organizacijske enote, je poudaril. Hkrati pa bi po njegovi oceni morali preveriti, ali povsod potrebujemo okrajna sodišča. Te naštete spremembe so tudi želja sodstva, je dodal.

Kot enega od ciljev je Pličanič izpostavil tudi poenostavitev civilne in kazenske procesne zakonodaje. "V slovenskem pravnem sistemu je cel kup raznih malih birokratizmov, lahko bi rekli idiotizmov, če jih popravimo, pa lahko dosežemo velike rezultate," je dejal. Kandidat za ministra načrtuje tudi prenos preiskovalnih dejanj na tožilstvo. Skupaj s tožilci pa namerava začrtati pot za krepitev položaja tega organa.

Gradil bi

Med prednostne točke svojega morebitnega mandata je Pličanič uvrstil tudi tri velike gradbene projekte - začetek gradnje nove sodne stavbe v Ljubljani ter novega ljubljanskega zapora, prav tako pa se zavzema za energetske prenove vseh pravosodnih stavb v državi. Cilje bi lahko dosegli tako z evropskimi sredstvi kot javno-zasebnim partnerstvom, je dejal.

Komentarjev 2
  • privat 10:24 02.junij 2013.

    res bi rad da se povrne ugled in občutek pravičnosti naših ministerstev...Res pa je da zadevo popravljajo in povečujejo ugled...samo problem je titarna nemoreš zaposliti v ministrstvu za socialo...pedofila v vrtce...Zaposlitveno politiko je potrebno spremeniti!!!

  • dragec 21:05 18.marec 2013.

    Slab občutek, ko slišimo, kako si bil grob do soproge