Slovenija
28213 ogledov

Glavna nevarnost danes debela toča in silovit veter

Novice: Toča na območju Prebolda in Žalca
1/2
Facebook/Katarina Novljan
Popoldne lahko pričakujemo nevihte. Znano, kjer je možnost za njihov nastanek največja.

Trenutno smo sredi prvega vročinskega vala letošnjega leta. Danes bo precej jasno z nekaj oblačnimi koprenami. "Pozno popoldne in zvečer bodo predvsem na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju posamezne nevihte. Ponekod bo pihal jugozahodni veter," napovedujejo na agenciji za okolje.

Temperature se bodo danes povzpele do 36 °C. Predvsem na severovzhodu se danes lahko pojavijo nevihte in krajevna neurja. "Nad Avstrijo je namreč popoldne možen nastanek večjega nevihtnega sistema, ki se bo nato v poznih popoldanskih ali večernih urah z višinskim severozahodnim vetrom pomaknil tudi nad Slovenijo," pišejo pri Meteoinfo Slovenija. "Ob tem je zelo verjeten pojav orkanskih sunkov vetra (nevihtni piš) in toče, ki bo zaradi velike količine razpoložljive konvektivne potencialne energije lokalno lahko tudi precej debela. Ker je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode, smo najbolj ogrožena območja uvrstili v najvišjo, tretjo stopnjo vremenske nevarnosti." Največjo nevarnost bosta tako predstavljala debela toča in silovit nevihtni piš, ki lahko povzroči lokalen vetrolom. Ob močnih nevihtah je možen tudi hiter porast hudourniških vodotokov. 

Četrtek bo, sodeč po napovedih, najbolj vroč dan v tem tednu. Temperature se bodo povzpele tudi do 37 °C. 

  • Gibanje neviht lahko spremljate TUKAJ.

Tako kaže v prihodnjih dneh

V petek bo najprej precej jasno, čez dan pa se bo začelo oblačiti. Plohe in nevihte bodo do večera zajele večji del Slovenije. Pihal bo jugozahodnik, zvečer bo zapihal severni veter, na Primorskem pa burja. Na agenciji za okolje napovedujejo, da bodo v noči na soboto krajevne padavine povsod ponehale. V soboto bo precej jasno. Vročina bo popustila. 

Od nedelje naprej bo prevladovalo sončno vreme. Od torka naprej se bodo povečale možnosti za krajevne padavine. V soboto in nedeljo bodo najvišje temperature od 25 do 29 °C, prihodnji teden pa bo postopno spet bolj vroče. Temperature po nižinah bodo okoli 30 °C.  

Na agenciji za okolje svetujejo, da spremljate tudi napovedi kakovosti zraka, saj bo poleg vročine v teh dneh tudi precej prizemnega ozona, ki negativno vpliva na zdravje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.