Slovenija
19 ogledov

"Glavni kuhar je Pahor"

241208_petkovsek_pahor Žurnal24 main
Kuhinjo spornih dogovorov, ki jih enega za drugim razkrivajo depeše, strokovnjak za mednarodne odnose Zlatko Šabič, pripisuje premierju Pahorju.

Današnji depeši, ki razkriva, da so imeli ameriški diplomati v Sloveniji nalogo poizvedeti o praktično vsem, Šabič ne pripisuje velike teže. "Definitivno je diplomacija namenjena temu, da poskuša slediti zunanjepolitičnim ciljem države. Večja kot je država, večji so interesi. Jasno je, da želijo imeti Združene države nadzor nad celim svetom," nam zatrdi poznavalec mednarodnih odnosov, ki dodaja, da ga zadnje informacije ne presenečajo. "Prepričan sem, da bi dobili popolnoma iste ali vsaj primerljive podatke, če bi šlo za Rusijo, Kitajsko …"

"Slovenija, ki nima pretirane politične teže v svetu, mora biti zelo dosledna, ko gre za njene deklarirane cilje. Pri Ameriki kot velesili lahko pričakujemo odstopanja, pri mali državi, katere obstoj temelji na vladavini prava in dosledni zunanji politiki, pa so stvari bolj občutljive," nadaljuje Šabič.

Nimamo neke trdne diplomatske vojske, zadnja situacija pa kaže na patetično stanje našega zunanjepolitičnega ustroja, ki je posledica pomanjkanja ustrezne politične kulture pri nas.
Zlatko Šabič

"Premier je neposredno odgovoren"
Zadnje informacije, ki so prišle v javnost, so po Šabičevem mnenju odraz nekega stanja, ki traja že od osamosvojitve. "Slovenija nima neke koherentne zunanje politike, zaradi česar se vse prevečkrat zasolira."

"Premier, katerega se drži nek sloves solerja in pomanjkljivega sodelovanja z resorji, je tukaj najbolj odgovoren. Glavni šef kuhinje je Pahor in ne Žbogar. Če gostje s kuhanim niso zadovoljni, bi bilo pravilno, da se šef kuhinje gostom opraviči že pri večerji in obenem vpraša, ali je smiselno čakati na desert," nadaljuje Šabič.

Kaj lahko še pričakujemo?
Po Šabičevi presoji bi moral premier povedati, kaj vse nas še čaka. "V kontekst bi moral postaviti vlogo majhne države, ki mora biti dosledna v svoji zunanji politiki. Če je že prišlo do napak, jih je potrebno povedati. Tudi politiki bi morali včasih priznati, da situacije niso pravilno ocenili."

"Pahor v danem trenutku ni znal presoditi, ali je tisto, kar si on želi, tudi v slovenskem interesu. Personifikacija politike pri nas je katastrofalna in dejansko umeščena v genski zapis politikov."

Strokovnjak nadaljuje, da bi moral premier enostavno povedati, kje smo, kaj smo še storili, kaj lahko še pričakujemo. "Pogledati bi bilo potrebno, ali je šlo  za napačno razumevanje zunanje politike."

Slovenija ima potencial

Na vprašanje, kakšna je vloga slovenske diplomacije v svetu, Šabič odgovori: "Vsa predsedovanja v institucijah zagotovo imajo neko težo, vendar bi lahko naredili bistveno več, če bi poudarjali tisto, kar piše v koalicijski pogodbi – doslednost, vladavina prava in prakse, ki spodbujajo stabilnost, mednarodni mir in varnost."

"Lahko smo del velike politike v EU ali koaliciji enako mislečih držav. Z vidika ambicij v svetu so določene kupčije ali slikanje s svetovnimi voditelji popolnoma nepomembne. Obama bo že prišel na vrsto,"
konča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.