Slovenija
38 ogledov

"Glavno, da smo živi in zdravi"

"Vsi se držimo. Katastrofa nas je še bolj povezala med seboj," odnose s sosedi p
1/29
Žurnal24 main
Večji del vasi Podtabor v občini Dobrepolje je še vedno pod vodo. Jana Flajšoker, prebivalka Podtabora in mati treh otrok, nam je zaupala občutke, ko je začela voda v nedeljo vdirati v hišo.
Bistveno je življenje, drugo se lahko popravi.
Jana Flajšoker

"Občutek je grozen. Izredno rad imaš svoj dom, vendar strahu ne morem opisati z besedami. Dve noči skoraj nismo spali, saj smo vedno slišali vodo, kako dere mimo naše hiše. Strah nas je bilo že, ko si odprl pipo," zatrdi Jana Flajšoker, kateri je voda poplavila celotno spodnjo etažo hiše.

Komentar župana o današnjih razmerah v občini Dobrepolje si preberite TUKAJ. Razsežnosti poplav so oglejte TUKAJ.

Jana pripoveduje, da se je gladina pričela dvigovati v nedeljo okoli poldneva. "Voda se je dvigovala izredno hitro. Uspeli smo rešiti živali, nekaj dokumentov, vrednih stvari … V eni uri se je gladina dvignila za dober meter."  Družina je bila od sobote naprej brez elektrike in pitne vode. "Jedli smo tisto, kar smo imeli. Na srečo imamo v zgornjem nadstropju štedilnik na plin, tako da smo si lahko kuhali. Čez dan smo se igrali z otroki, okoli osmih pa smo se že odpravili v posteljo."

"Mož iz obupa skoraj skočil v vodo"
Jana poudarja, da so bili trije otroci, stari deset, osem in sedem let, prve dni izredno prestrašeni. "V nedeljo smo jih odpeljali k sosedom, ko pa je tudi k njim pričela vdirati voda, smo jih s čolnom prepeljali v lokalno gostilno, ki ni bila zalita. Z možem sva ostala v hiši, vendar pa je kmalu tudi mož doživel živčni zlom. Padel je v tak šok, da se je želel vreči v vodo." Jana doda, da so se otroci vrnili domov takoj, ko je gladina vode pričela upadati. "Nato smo sedeli na stopnicah in spuščali ladjice iz papirja."

Glede pomoči bi pohvalila občino, župana, Rdeči križ. Hvaležna bom vsakršne dodatne pomoči.

"Stanovanje sem imela zavarovano"
Stanje spodnje etaže Jana opiše kot katastrofalno, saj so omare in stroji popolnoma uničeni. "Danes sem se skregala z zavarovalnico, saj so želeli, da najprej pošljem odškodninski zahtevek, šele potem pa pride cenilec. Rekla sem jim, da ne morem čakati tako dolgo, zato sem jih prosila, če pridejo k meni domov in bom takoj podpisala omenjeni zahtevek."

"Možu delodajalci niso verjeli"
"Moji delodajalci so bili čudoviti, od moža pa so v sredo zahtevali, da pride v službo, saj niso verjeli, kaj se nam je zgodilo. V torek zvečer so se pripeljali do nas in videno jih je prepričalo." 

Jana se je obregnila tudi ob poročanje medijev. "Glavno je bilo poročati o Ljubljani, medtem mi nismo bili zanimivi. K nam so prišli takrat, ko je voda upadla že za dober meter."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.