Slovenija
329 ogledov

Glavo lahko pregledajo

stajerska17.12.08...usi...pregledovanje...deklica...lasje...foto: gregor katic Gregor Katič
Vzgojitelji je niso dolžni, a glavo otroka lahko pregledajo.

Ko so starši, ki otrokom kljub več pozivom niso odstranili uši z lasišč, dobili globe zdravstvenega inšpektorata, se je razširila informacija, da vzgojitelji otrokom glav ne bi smeli pregledovati, je povedala ravnateljica ljubljanskega vrtca Ciciban Marija Kermavnar. "Ritke lahko brišemo, za lasišče pa bi potrebovali soglasje?" se sprašuje.

A očitno gre za urbani mit, saj so taka navodila na Zdravstvenem inšpektoratu RS (Zirs) zanikali: "Zirs šolam in vrtcem navodil o tem, kako ravnati v primeru pojava naglavnih uši, vključno s tem, ali se glave otrok v vrtcih in šolah sme ali ne sme pregledovati, ni dal." Kot pravijo, so v enem od svojih gradiv so zapisali le, da imajo pri preprečevanju in odpravljanju ušivosti ključno vlogo starši in je ne morejo nadomestiti ne v vrtcu, šoli ali zdravstveni službi. Ob tem dodajajo, da zaposleni v vrtcih in šolah niso dolžni pregledovati lasišča in izvajati razuševanja.

Do 20 prijav staršev

Če pojav uši starši ali vzgojni zavod prijavijo, lahko Zirs izvede izredni inšpekcijski pregled v zavodu ali pa res izpelje postopek proti staršem, ki ne izvajajo razuševanja. Povabijo jih na razgovor, z ureditveno odločbo pa jim lahko odredijo tudi razuševanje ali pa napišejo globo. Na leto na Zirsu dobijo od 10 do 20 takih prijav, največkrat od staršev sošolcev. Ob tem opozarjajo, da morajo za sprožitev postopka imeti ime in priimek staršev, ki ne odstranjujejo uši. Nato jim morajo dokazati opustitev dolžnosti, kar je, kot pravijo, zelo težko, ker se to dogaja doma, kamor pa inšpektorji nimajo vstopa.

Starše diskretno opozorijo

"Če dobimo informacijo, da so kje uši, smo to dolžni sporočiti staršem," je povedala ravnateljica mariborskega Vrtca Jožice Flander Irena Čuruvija. Ko uši odkrijejo starši, pa morajo povedati vrtcu, je dodala. Sporočilo o pojavu nato objavijo na oglasni deski skupaj z ukrepi za odstranjevanje uši. Če opozorila ne zaležejo, pa se s starši tudi pogovorijo in pregledajo glave otrok, je dodala Čuruvijeva.

Ravnateljica Vrtca Koper Klara Franca pa je povedala, da prav posebno podrobno pregledovanje glav niti ni potrebno, saj pojav uši vzgojiteljice otrok odkrijejo že zaradi praskanja. Dodala je, da je lažje ukrepati in rešiti problem, če jih opaziš prvi ali drugi dan. Starše otroka z ušmi zato na to diskretno opozorijo, saj razuševanje, če ga ne izvajajo tudi doma, ne zaleže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.