Slovenija
171 ogledov

"Glede očitkov je vreme sončno"

Po dogodku na Oražnovi ulici, kjer naj bi bili bulmastifi zlorabljeni, kinologi Žurnal24 main
Na okrajnem sodišču se je danes le začel sodni postopek zoper policista, obtožena nevestnega dela v službi pri preiskavi tragedije, ko so bulmastifi do smrti pogrizli lastnika Saša Baričeviča. Policista sta podala zagovora, javnost pa je ta čas bila izključena.

Tožilka Dragica Kotnik je med prebiranjem obtožnega predloga predlagala, naj kriminalista Dušana Mikolčevića, ki je vodil ogled na Oražnovi, in policijskega inšpektorja Aleša Conradia spozna za kriva, glede kazni pa se še ni opredelila.

Iz obtožnega predloga izhaja, da Mikolčević ni zavaroval madežev krvi na stikalu v stanovanju, čeprav ga je na kri opozorila tudi pokojnikova sestra Dea Baričevič, oziroma se ni odločil, da preiskavo kraja dogodka razširijo še na stanovanje. Tudi preiskovane okoliščine v garaži in na dvorišču so kazale, da se je nekaj dogajalo tudi v stanovanju oziroma da je Baričevič na dvorišče pribežal iz stanovanja, meni tožilka. Prav tako je kazalo na sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali, hkrati pa tudi na možnost, da je bila na kraju navzoča še tretja oseba. Spomnila je, da je tudi očividec izjavil, da je nekdo z vozilom bežal z Oražnove.

"Izključila sta možnost pridobivanja dokazov"

Če je bila tretja oseba res navzoča, bi ta lahko zagrešila kaznivo dejanje opustitve pomoči. Da je bila navzoča še tretja oseba, po besedah tožilke kažejo ravno krvni sledovi, ki niso pripadali ne Baričeviču ne policistu, ranjenemu ob posredovanju policije na kraju dogodka. Policisti tega DNK tudi nimajo v svoji bazi. Kotnikova je nadaljevala, da sta bili v stanovanju med preiskavo tudi Sonja Bukovec in Marija Marolt Bukovec, ki pa tam "nista imeli kaj iskati".

In čeprav je Mikolčević Conradiu v operativno-komunikacijski center sporočil, da so se dogajale "spolne igrice in zoofilija", sta namerno izključila možnost pridobivanja dokazov o tem in dokazov o navzočnosti tretje osebe, je dodala tožilka. Poudarila je, da sta kot uradni osebi zato zavestno kršila zakon.

"Brez odredbe sodišča se ne sme v stanovanje"

Nasprotno pa Mikolčevićev zagovornik Gorazd Fišer meni, da opisana dejanja ne vsebujejo vseh zakonsko določenih znakov nevestnega dela v službi. Zahteva, naj tožilka predstavi rezultate ali analize njenih sklepanj. Omenil je tudi, da že ustava zapoveduje, da se brez odredbe sodišča ne sme vstopati v stanovanje in ga preiskovati. Kotnikova mu je odgovorila, da so policisti med preiskavo hodili po stanovanju, zato je sklicevanje na kršenje ustave zgrešeno.

Začetek sojenja prestavljen

Sojenje bi se moralo začeti že konec marca, vendar je sodnica opozorila, da tožilstvo še ni vložilo vseh listin, zato je bila obravnava preložena.

Tožilka obtožni predlog zoper policista, ki sta obravnavala tragični dogodek, vložila julija lani. Sodnici Metki Popivoda bo Mikolčevič tako moral pojasniti postopek zbiranja dokazov 2. februarja 2010 in povedati, ali je videl sledi krvi v prvem nadstropju hiše. Conradi pa je bil po poročanju medijev tisti dan dežuren v operativno-komunikacijskem centru, preiskovalnemu sodniku pa naj ne bi posredoval vseh pomembnih informacij.

Sodišče bo sodilo tudi kinologoma

To pa ni edina obtožba, povezana z afero bulmastifi. Isto sodišče bo sodilo tudi kinologoma Alenki Černe in Rajku Rotnerju zaradi domnevnega ponarejanja listin v postopku vračanja psov njihovemu lastniku Baričeviču. Sodišče ju je sicer v skrajšanem postopku oba že spoznalo za kriva ter jima določilo kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Vendar sta Černetova in Rotner podala ugovor, zato bo sodišče sodbo v skladu z zakonom o kazenskem postopku razveljavilo, kinologa pa bosta vendarle morala svoje početje pojasnjevati na glavni obravnavi. Zaradi nepravilnosti pri vračanju psov Baričeviču se je sodni postopek začel tudi zoper nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo Sonjo Bukovec. Obtožena je zlorabe položaja, kar Bukovčeva zanika.

Naj vas spomnimo

Drugega februarja 2010 so trije bulmastifi napadli in ubili svojega lastnika, zdravnika Saša Baričeviča. Takoj zatem so se v stroki in javnosti začela pojavljati vprašanja, kako so bili lahko psi, ki so štiri leta prej napadli in hudo poškodovali Stanislava Megliča, vrnjeni Baričeviču. Prav tako še vedno ni povsem jasno, kaj se je ob napadu dogajalo na Oražnovi ulici, kjer je živel Baričevič. Tudi Meglič sicer toži Baričevičeve dediče za odškodnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.