Slovenija
2347 ogledov

Glede tega ukrepa smo v Sloveniji najbolj razdeljeni

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Covid-19, Slovenija, Ljubljana Covid-19, Slovenija, Ljubljana
V Sloveniji več optimizma glede razvoja epidemije. Najmanj odobravanja uživa ukrep omejitve gibanja na lastne občine, najbolj razdeljeni smo pri vprašanju nošenja mask na prostem,

Delež prebivalcev, ki se z novim koronavirusom sooča v najožji okolici, je v zadnjih dveh tednih opazno narasel. Petina prebivalcev odgovarja, da je imel oz. ima potrjeno okužbo nekdo doma ali pri sosedih, kaže raziskava družbe Valicon. Ugotavljajo tudi, da se je zaupanje vladi povečalo, obenem je zaznati več optimizma glede razvoja dogodkov.

V primerjavi z javnomnenjsko raziskavo, ki so jo v družbi Valicon izvedli sredi oktobra, se je bistveno zmanjšal delež sodelujočih, ki ne poznajo oz. niso slišali za nikogar z okužbo z novim koronavriusom. Teh je trenutno le še 13 odstotkov, medtem ko jih je bilo dva tedna nazaj 24 odstotkov oz. skoraj dvakrat več.

Covid-19, Slovenija, Ljubljana, ponoči | Avtor: Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana, ponoči Epa
Povečal se je tudi delež prebivalcev, ki ukrepe vlade za zajezitev širjenja koronavirusa ocenjujejo kot bolj ustrezne. Sredi oktobra je ta delež znašal 23 odstotkov, konec oktobra in v začetku novembra pa je ta znašal 28 odstotkov.

Pri tem pa v Valiconu ugotavljajo tudi, da se je zmanjšalo število tistih, ki ukrepe ocenjujejo kot bolj neustrezne - takih je bilo v zadnjem merjenju 27 odstotkov vprašanih, pred dvema tednoma pa 32 odstotkov. Približno polovica oz. 45 odstotkov vprašanih ukrepe še vedno ocenjuje kot deloma ustrezne, deloma neustrezne, izhaja iz sporočila za javnost.

Anketirana javnost je še vedno naklonjena prepovedi javnih prireditev, shodov, porok in verskih obredov, saj je ta ukrep kot bolj ustrezen ocenilo 66 odstotkov vprašanih. Večinsko podporo imajo tudi zaprtje različnih kulturnih, izobraževalnih, športnih ustanov in lokalov ter prepoved zbiranja na več kot šest ljudi. Tudi nedavno odločitev o podaljšanju počitnic v osnovnih šolah podpira 51 odstotkov vprašanih. Precejšnjo podporo uživa tudi ukrep omejitve gibanja med 21. in 6. uro, ki ga je kot ustreznega ocenilo 47 odstotkov vprašanih.

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija To je glede sproščanja ukrepov napovedal Kacin

Omejitev gibanja med občinami

Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine | Avtor: epa Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine epa
Med prebivalstvom najmanj odobravanja uživa ukrep omejitve gibanja na lastne občine. Kot ustreznega ga namreč ocenjuje 30 odstotkov, medtem ko se 50 odstotkov vprašanim zdi neustrezen. Gre tako za edini ukrep vlade, ki nima večinske podpore med prebivalci, izpostavljajo v Valiconu.

Prebivalstvo je po ugotovitvah Valicona sicer najbolj razdeljeno pri vprašanju nošenja mask na prostem, saj je 41 odstotkov mnenja, da je ukrep neustrezen, popolnoma enak delež pa jih meni, da je ustrezen.

V zadnjih dveh tednih pa je z 19 na 25 odstotkov narasel delež tistih, ki vladi bolj zaupajo pri sprejemanju odločitev in ukrepanju v zvezi z omejevanjem širjenja koronavirusa. Delež prebivalcev, ki vladi popolnoma zaupajo (11 odstotkov) in teh, ki ji sploh ne zaupajo (33 odstotkov), je sicer skoraj enak kot pred dvema tednoma.

Trend negotovosti

Tokratna meritev kaže, da se je po naraščanju pesimizma, ki ga na Valiconu opažajo od avgusta, trend negativnosti glede razvoja dogodkov prvič spet obrnil na bolje. Delež teh, ki menijo da gre situacija na slabše, je tako v primerjavi z dvema tednoma nazaj padel z 91 odstotkov na 67 odstotkov, še izhaja iz ugotovitev raziskave.

Raziskava #Novanormalnost se izvaja v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. V raziskavi je med 30. oktobrom in 1. novembrom sodelovalo 534 oseb.

 

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 19:48 03.november 2020.

    ja, sej niso problem samo prostitutke , čedalje več je strani za zmenkarije in ljudi lačnih seksa, tako pač je, premalo ga je, folk je osamljen ... po drugi strani se sprašujem kako bodo sploh uspele nove zveze , pari ...prikaži več kot pari so naredil otroke, nekateri so kar produktivni, ampak kaj pa novi pari ... vse je nek riziko ... ne vem a bo moral fant punci prinest negativni test ali ona njemu ... se opravičujem, ker preveč razmišljam

  • mulc1 15:38 03.november 2020.

    V SLO smo razdeljeni pri vseh stvareh, ne samo pri tej. Sramotno in žalostno.