Slovenija
35 ogledov

Globa 50, takse 190 evrov

Rekorder, ki so ga lani ujeli mestni redarji, se je na odseku od Poti za Brdom d Žurnal24 main
Plačilni nalogi. Vse takse je treba plačati prekrškovnemu organu, ne sodišču.

“Ne morem verjeti, da so mi z mestnega redarstva poslali tri položnice v višini 240 evrov, od tega je višina globe 50 evrov,” pravi naš bralec.

“Povsem možno je, da je sodna taksa kar štirikrat višja od globe,” odgovarja Valerija Jelen Kosi, vodja sodne uprave na ljubljanskem okrajnem sodišču. V takih primerih, kot pravi, gre največkrat za zavrnitev zahteve za sodno varstvo, saj sodna taksa za to znaša 150 evrov.

Nimajo podatkov

Prehitri vozniki. Največ od 26 tisoč lanskih prekrškov v MOL je bilo storjenih od Večne poti do Brdnikove ulice, pravijo na mestnem redarstvu.

Na redarstvu nimajo podatkov o tem, koliko prekrškarjev je dobilo več plačilnih nalogov.

Prav tako ne vedo, koliko jih bo zaradi številnih izdanih plačilnih nalogov izgubilo vozniško dovoljenje oziroma koliko kazenskih točk je zaradi teh nalogov zbral rekorder.

Zakaj se vse plača MOL?
Bralca je zmotilo tudi, da mora ves denar nakazati Mestni občini Ljubljana (MOL), čeprav je na eni od položnic zapisano, da gre za plačilo sodne takse sodišča.

A kot pojasnjuje Jelen Kosijeva, se sodna taksa plača pri prekrškovnemu organu (v tem primeru gre za mestno redarstvo MOL), ki sodbo sodišča tudi vroči in izda plačilni nalog.

Anton Vozel, vodja odseka za prekrškovni postopek na mestnem redarstvu, dodaja, da se globe in sodne takse prekrškovnega organa stekajo na račun MOL, sodne takse sodišča pa na prehodni račun MOL, ki jih nato odvedejo državi.

V mestnem redarstvu sicer v zadnjih dveh mesecih pridno izdajajo plačilne naloge, povezane s prekoračitvijo hitrosti. Za lani so jih izdali slabih 12 tisoč, kar pomeni, da jih bodo v naslednjih mesecih izdali še okoli 14 tisoč.

Če so vozniki v povprečju vozili od deset do 20 kilometrov na uro prehitro in bodo globo plačali v polovičnem znesku, bo MOL zaslužila vsaj 3,2 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.