Slovenija
24 ogledov

Globa za novo zaposlitev

Ponekod še izplačujejo nadure in povečan obseg dela. Treba je izenačiti položaj Žurnal24 main
Rebalans. Popolna prepoved zaposlovanja in štiri tisoč evrov kazni za vse, ki jo bodo prekršili.

Vlada namerava z zakonom prepovedati zaposlovanje v javnem sektorju letos in prihodnje leto, in to ne glede na veljavne normative, standarde, kadrovske načrte in programe dela. Brez izrecnega soglasja ne bo mogoče zaposliti nikogar niti za nadomeščanje porodniškega ali dolgotrajnega bolniškega dopusta.

“Upali smo, da bodo priporočili, naj zmanjšajo število zaposlenih za odstotek in maso plač za od tri do pet odstotkov, upoštevali vsi,” je priznala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Vendar tega niso storili, saj se je v letih 2009 in 2010 število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za 3.362 (po številu opravljenih ur), to pa na mesec stane dodatnih deset milijonov evrov.

Vsi proračunski uporabniki bodo morali tako po predlogu zakona stroške za plače letos v primerjavi z lani zmanjšati za tri odstotke. Cilj, da se plače že letos znižajo za od tri do pet odstotkov, je že upoštevan v proračunu; navodil, kako, proračunski uporabniki niso dobili, plače pa so določene z zakonodajo.

Zakon sicer predvideva tudi globo v višini štiri tisoč evrov za zaposlitev brez soglasja in za odgovorno osebo, ki bi presegla načrtovana sredstva za plače.

Sklestiti pol milijarde
Zadržanje. Za 45 dni je zadržan proračun, prepovedano je vsako prevzemanje novih obveznosti. To pomeni, da tudi če se izteče pogodba s čistilnim servisom ali dobaviteljem papirja, proračunski uporabnik ne sme skleniti nove pogodbe. Izjema so nujna službena potovanja in že potrjeni finančno ovrednoteni programi.

Znižanje. Odhodki se morajo znižati za 455 milijonov evrov na 9,6 milijarde evrov. Tudi toliko znižani odhodki bodo še vedno za tri odstotke višji kot lani, prvotno pa so bili načrtovani za kar osem odstotkov višji kot lani. Pričakovana gospodarska last letos je 2,2 odstotka.

Roki. Proračunski uporabniki morajo finančne načrte pripraviti do 24. junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.